Фірма, запідозрена у привласненні десятків мільйонів на залізниці, продовжила тендерити сотні мільйонів у «Чорноморнафтогаза»
11.02.2013   //  

ТОВ «Інтех-компані», минулого року запідозрене у привласненні державних коштів на тендерах «Укрзалізниці», продовжило отримувати державні підряди. В грудні-лютому «Чорноморнафтогаз» акцептував пропозиції цієї фірми по постачанню сталевих труб на 117,58 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

По частині з цих акцептів на 63,90 млн грн. «Чорноморнафтогаз» в січні вже уклав угоди з «Інтех-компані». Укладання угод по решті тендерів очікується в лютому-березні.

Ця компанія, а також ТОВ «Ліапроф» минулого року підозрювались у привласненні державних коштів на будівництві комплексу технічної пасажирської станції Київського вузла в районі станції Дарниця, де обслуговуються поїзди «Хюндай».

Відповідні дані наведені в рішенні апеляційного суду м.Києва по справі про проведення транспортною прокуратурою позапланової ревізії на ДТГО «Південно-Західна залізниця» («ПЗЗ»), яке укладало угоди з «Інтех-компані» та «Ліапроф».

За даними Державної податкової служби, «ПЗЗ» протягом 2009-2012 років за результатами тендерів уклала дев’ять договорів підряду з «Інтех-компані» на суму 298 млн. грн. Частина цих коштів у розмірі 25,3 млн грн. була перерахована на рахунки інших компаній, «у яких відсутні ресурси для виконання будівельно-монтажних робіт, що може вказувати на те, що роботи за договорами підряду були виконані не в повному обсязі, а державні кошти могли бути привласнені». В тому числі 7,8 млн. грн. було перераховано на рахунки ТОВ «Мега Торг», 9,1 млн. грн. на рахунки ТОВ «Фідем», 8,4 млн. грн. на рахунки ТОВ «Укрметбудсервіс».

ТОВ «Ліапроф» в 2011-12 роках отримало підряди «ПЗЗ» на будівництво цього комплексу на 135 млн грн., з яких залізниця перерахувала фірмі понад 126 млн грн. «Ліапроф» з отриманих коштів 99 млн грн. перерахувало фірмам, у яких, як встановлено податківцями, також «відсутні ресурси для виконання будівельно-монтажних робіт». А саме, 1,32 млн. грн. перераховано ТОВ «Пайпер», 82,8 млн. грн. – ТОВ «Київкапіталбуд», 6,6 млн. грн.  -ПП «Сіквел Трейд», 8,4 млн. грн. – ПП «Рас мус Трейд».

Ці дані податківці передали до генпрокуратури. 6 червня 2012 року генпрокурор Віктор Пшонка видав вказівку №82 провести перевірку інформації. 13 серпня прокурор звернувся до Печерського райсуду за санкцією на проведення позапланової перевірки «ПЗЗ». Однак суд відмовив.

Апеляційний суд Києва 4 вересня частково задовольнив вимогу прокуратури, направивши справу на новий розгляд до Печерського суду, але іншому складу суддів. Однак після цього в реєстрі судових рішень більше не було жодних даних про претензії прокуратури до «ПЗЗ» у справі по «Інтех-компані» та «Ліапроф».

Під час розгляду в судах цих справ, компанія «Ліапроф» 16 серпня встигла отримати ще один підряд «ПЗЗ» на добудову Дарницького комплексу на 47 млн грн. Загалом фірма отримала підряди по цьому об’єкту на 333,63 млн грн.

«Інтех-компані» отримало від «ПЗЗ» по цьому об’єкту ще один підряд вартістю 69 млн грн. в листопаді. Загалом фірма за три роки виграла тендери на будівництво Дарницького депо та Донецького вокзалу на 388,12 млн грн. А з грудня компанія почала вигравати тендери «Чорноморнафтогазу».

Після проведення слідчих дій та подання прокуратури директор «Південно-Західної залізниці» Олексій Кривопішин зберіг свою посаду. Керівник «Укрзалізниці» Володимир Козак отримав підвищення до міністра інфраструктури. Разом з тим, Борис Колесніков втратив посаду віце-прем’єра-міністра інфраструктури, яку займав в 2010-2012 роках.