Від Богатирьової вимагають здешевити ліки для хворих на СНІД, щоб чиновники не вкрали 37 мільйонів
01.08.2012   //  

Громадські активісти вимагають МОЗ переглянути результати тендерів на закупівлю препаратів для лікування хворих на ВІЛ/СНІД. Про це йдеться в їхньому першому спільному зверненні на ім’я Міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової.

При порівнянні закупівельних цін, за якими були придбані препарати громадськими організаціями та МОЗ виявилося, що міністерство збирається закупити препарати значно дорожче, заробивши додатково 37 млн. гривень. По деяким позиціям ціни завищені в 3 рази. Так, наприклад, препарат Ефавіренз 600 мг №30 ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» придбала по ціні 1,3 грн. за упаковку в той самий час, як МОЗ закупив його майже по 4 грн. Лише на цьому препараті може бути перевитрачено зайвих близько 19 млн. гривень з державного бюджету.

«Ми обурені таким цинічним обкраданням людей, чиє життя залежить від цих препаратів. За ці кошти 20 000 ВІЛ-інфікованих українців могли б додатково отримати лікування, а це половина від тієї кількості людей, які сьогодні повинні отримувати життєвонеобхідну терапію», – говорить Дмитро Шерембей, голова Дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні, організації яка захищає права смертельно-хворих пацієнтів, інфікованих ВІЛ, туберкульозом та гепатити.

Угода між постачальниками та МОЗ повинна бути підписана 9-11 серпня, при тому, що ліки повинні були бути поставленими до лікарень ще 1 серпня, як то обіцяли представники МОЗу в квітні під час обурення громадськими організаціями процесу затягування тендерів.

Оскільки фінальні угоди між МОЗ та постачальниками ще не було підписано, громадські організації звернулися з відкритим листом до Міністра охорони здоров’я Раїси  Богатирьової із закликом переглянути ціни на тендери та закупити препарати за середньоринковими цінами.

Звернення підписали голова БФ «Дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні» Дмитро Шерембей, голова Координаційної Ради ВБО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ» Володимир Жовтяк, виконавчий директор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» Андрій Клепіков, директор ВБФ «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій» Наталія Підлісна, директор програми «Громадське здоров’я» МФ «Відродження» Вікторія Тимошевська.

27 липня 2012 року як реакцію на вихід публікації «Вибір Богатирьової: вбити не можна вкрасти» на веб-ресурсі «Наші гроші» МОЗ України було оприлюднено роз’яснення щодо державних закупівель АРВ препаратів для хворих на ВІЛ/СНІД.

МОЗ заявляє, що проводить закупівлі з економією для держбюджету. Однак в міністерстві визнали, що окремі препарати мережа ЛЖВ купує дешевше. Це в МОЗ пояснюють благодійницькими намірами компаній, які беруть участь в тендерах ЛЖВ.

«Слід відзначити, що суттєве зниження ціни з боку виробника на деякі АРВ препарати для Глобального фонду пов’язано з тим, що окремі фірми вважаючи такі поставки благодійництвом, постачають препарати за спеціальними цінами. Ці ціни існують лише для міжнародних неприбуткових організацій і не використовуються для продажів в окремих країнах. Глобальний фонд купує ці препарати для розподілення по всьому світу, а фірми-виробники проводять свою маркетингову політику для кожного країни індивідуально, беручи участь у конкурсі державних закупівель», – повідомила прес-служба МОЗ України.