Вибір Богатирьової: вбити не можна вкрасти
27.07.2012   //  

Міністерство охорони здоров’я збирається купити ліки для хворих на СНІД, частина яких вдвічі-втричі дорожче від нормальних цін. Якщо клерків Раїси Богатирьової не підправити, то 20% зі 185 мільйонів гривень може бути витрачена «неефективно».

У «Наших Грошей» трапився рідкісний випадок. В наше розпорядження потрапили дані про беззаперечно «неефективне» витрачання державних коштів, від якого за мільярд кілометрів тхне корупцією. Проте «рукопашна» з чиновниками може зупинити тендери, а відтак – призвести до смерті людей. Отже пропонуємо на суд читачів цю ситуацію.

Міністерство охорони здоров’я так само як і минулого року знову затягнуло епопею з закупівлями до тієї межі, коли в лікарнях закінчуються ліки і їх зникнення буде загрожувати справжньою смертю хворих, прив’язаних до безперервного курсу лікування. У нашому випадку мова йде про СНІД, який вимагає безперервного прийняття таблеток пацієнтами. Щоб вижити.

Лише 14 червня конкурсний комітет МОЗу провів тендер, лише 13 липня видано акцепт і лише 9-11 серпня очікується підписання угод на загальну суму майже 200 млн грн. Після укладання угод почнеться довга пісня  з фактичною поставкою ліків після реального перерахування коштів постачальникам. Це при тому, що вже навіть київським лікарям не платять вчасно зарплату через куцість розкраденого бюджету. Отже відміна цього тендеру призведе до зриву і так затягнутих поставок, оскільки доведеться проводити нові торги, а це знову час. Який вбиває хворих.

Разом з тим, фахівці Дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні (ЮКАБ), побачивши акцептовані ціни, вирішили порівняти їх з цінами Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ (мережа ЛЖВ). Річ у тім, що ЛЖВ об’єднує справжніх хворих на цей недуг і також купує такі самі препарати. При цьому ЛЖВ купує їх на гроші донорів та благодійників, і ці люди якраз і розуміють, що ліки їм потрібні вчасно і якомога дешевше. Бо благодійники та грантодавці – це не держбюджет, ласкавий до корупціонерів. Також важливий момент – ЛЖВ купує ліки на власних тендерах, в яких подеколи навіть виграють постачальники МОЗу.

Отже ось порівняльний аналіз цін міністерства охорони здоров’я та мережі ЛЖВ лише по тим препаратам, які цього року проходили через тендери і міністерства, і мережі.

Препарат Ціна за одну таблетку В скільки разів завищена ціна МОЗ
МОЗ Мережа ЛЖВ
Зидовудин (AZT) 300 мг +Ламівудин (3TC) 150 мг №60 $0,19 $0,153 1,22
Ефавіренц 200 мг №90 $0,16 $0,083 1,87
Ефавіренз 600 мг №30 $0,50 $0,162 3,05
Ламівудин (3TC) 150 мг №60 $0,07 $0,042 1,73
Тенофовір (TDF) 300 мг №30 $0,47 $0,364 2,28
Тенофовір 300мг+ Емтрицитабін  200 мг №30 $0,98 $0,475 2,05
Невірапін (NVP) 200 мг №60 $0,11 $0,073 1,45
Лопінавір (LPV) 200мг +ритонавір (Rtv) 50мг №120 $0,51 $0,531 0,96

Джерело: Дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні (ЮКАБ)

За вказані препарати МОЗ заплатить 184,61 млн грн. в акцептованих цінах. Мережа ЛЖВ за таку ж кількість препаратів по отриманим на своїх тендерах цінах заплатила б на 36,78 млн грн. менше. Також потрібно не забувати, що МОЗ купує ліки без ПДВ. І, можливо, саме тому міністерству вдалось отримати по одному з лотів ціну нижче від ЛЖВ.

Отже маємо голий факт: якби міністерство купувало таблетки за цінами, по яким купує ЛЖВ, то могло б зекономити 20% від акцептованої вартості закупівлі. За підрахунками мережі, подібна різниця в цінах на антиретровірусні препарати була і в 2011-му, і в 2010-му.

Однак, ми поки що будемо називати це не «маржою», чи «дельтою», а «відмінністю в акцептованих цінах МОЗ і закупівельних цінах ЛЖВ». Оскільки відміняти тендер не хоче ніхто. А ось вплинути на остаточну ціну, за якою міністерство вже справді буде купувати ліки, можна. Укладання угод заплановано на 9-11 серпня. І у міністерства охорони здоров’я є всі законні можливості провести з обраними переможцями додаткові переговори про зменшення ціни, яка і потрапить в кінцеву угоду. Для цього не треба ніяких дозволів. Для цього потрібне лише бажання зробити те, що прописано в присязі державного службовця: «Повністю усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити народові України, суворо дотримувати Конституції та законів України, сприяти втіленню їх у життя, зміцнювати їх авторитет, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, з гідністю нести високе звання державного службовця, сумлінно виконувати свої обов’язки».

Ключове слово в цій присязі – багатозначне слово «нести». І яке його значення обере МОЗ – побачимо вже за два тижні.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

Після опублікування матеріалу Міністерство охорони здоров’я заявило про свою позицію щодо закупівель по програмі «ВІЛ/СНІД». В міністерстві вважають, що для виробники продають препарати громадським організаціям за кошти Глобального фонду та іншим донорським міжнародним установам дешевше по благодійним цінам, потім перекладаючи втрачений прибуток на державні закупівлі. Докладно позиція МОЗ викладена тут.