На базі відпочинку Януковича знайшлись старовинні гармати, вкрадені з набережної в Севастополі
03.02.2012   //  

Дві старовинні гармати часів Кримської війни 1854-1856 років, які було вкрадено з причалу в Артилерійській бухті Севастополя, знайшлись на території бази відпочинку «Мис Айя», що приватизована сім’єю Януковича. Про це пише Тетяна Чорновіл в «Лівому березі».

Гармати було піднято з дна моря, відреставровано і встановлено в публічному місці – причали поряд з рестораном «Рибацький стан». В листопаді 2010 року вони зникли. Перед цим Севастопольский морський торговий порт почав вимагати від ресторану прибрати з причалу гармати, які нібито заважають суднам швартуватись до причалу, який, втім, не виконував таких функцій. Після цієї вимоги місцевий музей хотів їх забрати для своєї експозиції. Однак працівники СБУ заборонили, мотивуючи це тим, що гармати є народним надбанням і прикрасою Севатополя. Потім гармати зникли.

Фото: luckywanderer

Пушки знайшлись на території бази відпочинку «Мис Айя», яку свого часу приватизували ті ж фірми, що приймали участь в приватизації «Межигір’я» Віктора Януковича.

Від «Наших Грошей»

Базу автодорожників «Мис Айя» було приватизовано через Фонд Держмайна в 2007 році, коли Віктор Янукович був прем’єр-міністром. За $800 тис контроль над 14 тис га між бухтою Ласпі та Балаклавою отримало ТОВ «Арктур-Крим». Ця компанія мали двох засновників – Владислава Мотузку і ТОВ «УкрКиївРесурс». Остання фірма була зареєстрована на Михайла Добнєва, відомого як співзасновник фірми «Веспром». На неї свого часу була зареєстрована яхта Олександра Януковича «Центуріон».

Другим засновником в «Веспромі» був Олександр Колеснік. Він є безпосереднім бізнес-партнером старшого сина президента. В статутному капіталі ТОВ «Українсько-інвестиційний союз», яке будує яхт-клуб, рекреаційний комплекс і реставрує історичні будівлі на набережній Балаклави, доля Колісника складає $5 тисяч, у Олександра Януковича – $500 тисяч. Цей же Колісник є засновником охоронної фірми « Деллит», яка патрулює « Межигір’я» і ліси під Сухолуччям. На ту ж адресу, по якій зареєстрований « Укркиевресурс», зареєстрована і фірма «Будинок лісника», що приватизувала Сухолуччя, а також фірми, що приватизували « Межигір’я».