Кредит на $50 млн «Енергоатому» зголосились дати лише російські банки
15.12.2011   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 5 грудня за результатами тендеру уклало угоду з «Amsterdam Trade Bank N.V.» на надання кредиту у розмірі $50 млн. Вартість угоди склала $7,80 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Дворічний кредит надано під 6,3% річних з комісією у розмірі 1,5% за кожен рік користування кредитними коштами.

Згідно з протоколом розкриття, на тендер було подано заявки від чотирьох банків. Окрім голландського банка-переможця, який є дочірнім банком російського «Альфа-банку», було заявки від ще трьох банків, які належать російським структурам – ПАТ «ВТБ банк», ПАТ «Дочірній банк Сбербанку Росії» і ПАТ «Акціонерний Комерційний Промислово-Інвестиційний Банк».

Пропозиція української «дочки» російського «Сбербанка» вартістю $10 млн була відхилена через те, що власний капітал банку на кінцеву дату останнього звітного періоду  був менше ніж  1,6 млрд грн. Пропозиція «Промінвестбанку» вартістю $7,60 млн була самою дешевою, однак «Енергоатом» з невідомих причин вирішив скористатись більш дорогим кредитом від банку з групи співвласника нафтової компанії «ТНК-ВР» Михайла Фрідмана.

В грудні 2010 року «Укрхімтрансамміак» отримав кредит від «Амстердамського торгового банку Н.В.» в розмірі $35 млн. Пізніше держпідприємство уклало з цим банком ще одну угоду на рефінансування поточного боргу перед банком зі збільшенням строку погашення і  розміру кредиту.