«Нафтогаз» взяв другий кредит цього року для розрахунків з «Газпромом»
07.08.2011   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 3 серпня уклав угоду з ПАТ АБ «Укргазбанк» на відкриття кредитної лінії. Вартістю обслуговування кредиту у 2011-2012 роках склала 183 млн грн., у тому числі 76,5 млн грн. цього року. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

В обґрунтуванні закупівлі, проведеної за процедурою «у одного учасника», розмір кредиту не повідомляється. За даними джерела «Інтерфаксу» в уряді, «Нафтогаз» взяв кредит у розмірі 1 млрд грн. для накопичення газу на майбутній опалювальний сезон.

Згідно з обґрунтуванням, кредит отримано у зв’язку «з необхідністю у накопиченні достатнього обсягу обігових коштів для виконання зобов’язань Компанії перед ВАТ «Газпром» з оплати імпортованого в Україну протягом липня 2011 року природного газу, та з метою збалансування фінансових потоків Компанії для проведення своєчасних розрахунків за природний газ».

Це вже другий випадок використання «Нафтогазом» тендерних процедур для отримання кредиту у чистому вигляді у 2011 році. У березні було отримано кредит «Промінвестбанку» на $70 млн. У решті випадків  для отримання коштів «Нафтогаз» укладав з банками угоди на операції РЕПО, які передбачають продаж облігацій внутрішньї державної позики з подальшим зворотнім викупом.