Завод Тигипко зламав схему залізниці по «дискримінаційній» закупівлі польських поїздів
21.02.2011   //  

Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель 4 лютого зобов’язала ДТГО «Львівська залізниця» усунути порушення у тендері щодо закупівлі двосистемних восьмивагонних електропоїздів швидкістю до 160 км/г. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Скаргу на дискримінаційні умови закупівлі подало ВАТ «Крюківський вагонобудівний завод», контрольоване віце-прем’єром Сергієм Тигипко. За даними підприємства, «Львівська залізниця» встановила такі технічні вимоги до електропоїзду, в тому числі ширини та довжини потягу, що їм відповідає виключно електропоїзд конкретного виробника – польської компанії «Акціонерне товариство PESA». На підтвердження скаржник надав порівняльну таблицю «Основні технічні та конструктивні показники двосистемних міжрегіональних електропоїздів».

Також Крюківський завод вважає дискримінаційною вимогою надати довідку про виготовлення та поставку протягом останніх 5 років (2006-2010 років) іншим підприємствам електропоїздів з експлуатаційною швидкістю 160 км/г, а також не менше двох листів-відгуків підприємств, яким учасник здійснював поставку електропоїздів, і які там експлуатуються не менше трьох років.

«Вимога […] взагалі унеможливлює участь в конкурсі виробників країн – членів СНД, так як ні в кого з виробників залізничної техніки країн-членів СНД немає п’ятирічного досвіду виконання договорів з поставки електропоїздів з експлуатаційною швидкістю 160 км/г, по залізницях України з шириною колії 1520 мм. Замовником одразу мається на увазі участь іноземного виробника», – говориться в скарзі.

Колегія АМКУ погодилась з аргументами українського заводу і зобов’язала «Львівську залізницю» усунути дискримінаційні умови. Рішення може бути оскаржене до Київського окружного адміністративного суду у тридцятиденний строк з дня його прийняття.