Бланки техпаспортів подорожчали у доларі на 13% після впровадження QR-коду і спецмаркування
08.05.2024   //  

Головний сервісний центр МВС 2 травня уклав угоду з ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів» щодо виготовлення бланків документів на пластиковій основі вартістю 459 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 630 комплектів для виготовлення 1 500 нових бланків свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт) по 729 тис грн. Кожен комплект включає 1 500 пластикових карток, дві кольорові стрічки, три ретрансферні стрічки, шість захисних стрічок, шість голографічних стрічок, а також набір для чищення принтера з п’яти карток.

Отже, замовили 945 тис нових бланків по 486 грн, або $12,3. Це бланки техпаспорта нового зразка – відповідно до постанови Кабміну №844 від 16 вересня 2020 року з усіма змінами.

У січні МВС замовляло поліграфкомбінату комплекти по 607 500 грн, але вони містили по п’ять захисних і голографічних стрічок. Тоді бланк коштував 405 грн, або $10,7, що на 13% дешевше у доларах. При цьому технічні вимоги до бланків змінились: нині персоналізація передбачає додавання QR-коду для перевірки через сайт замовника, а також спеціального маркування захисного покриття з трьох літер і шести цифр. У січневому договорі цих вимог ще не було. Вони можуть пояснювати, чому тепер до комплекту додали ще по одній стрічці.

Нинішню закупівлю традиційно провели без торгів. В обґрунтуванні сказано, що в 2022-2023 роках поліграфкомбінат «Україна» безкоштовно поставив Головному сервісному центру МВС принтери для двостороннього ретрансферного друку Swiftpro K 60 із безконтактним енкодером та подвійним модулем ламінування. Тому тепер це єдине державне поліграфічне підприємство, яке може поставити МВС бланки з витратними матеріалами для згаданих принтерів. Крім того, поліграфкомбінат володіє авторськими майновими правами на «Імплантований захисний елемент», яке використовується у цих бланках техпаспортів.

Нагадаємо, у лютому 2022 року уряд Дениса Шмигаля змінив вимоги до бланків. Від того моменту водійські права і техпаспорт потрібно ламінувати з обох боків «захисним прозорим рефлективним ахроматичним покриттям та плівкою підвищеної міцності». Після цього фірма «Поллі-Сервіс», пов’язана з консорціумом ЄДАПС, почала поставляти різним замовникам по Україні програмно-апаратні комплекси на базі принтера Swiftpro K60 із подвійним модулем ламінування (детальніше про це можна прочитати в торішній новині «Єдапсівці віджали у Степанова монополію на водійські права і почали продавати спецпринтери по півмільйона»).

Анна Сорока, «Наші гроші»