Про НАБУ – стакан пустий більше ніж наполовину
30.12.2023   //  

Автор публікації – Юрій Ніколов, редактор “Наших грошей”

Підписники ютуб-каналу «Центру Протидії Корупції» проголосували по чотирьом номінаціям, щоб ми з Віталієм Шабуніним обговорили на відео підсумки року. І «Топ-фігурантом року в розслідуванні правоохоронних органів» став голова Верховного суду Всеволод Князєв.

І в принципі тут нема що заперечити. Коломойський на другому місці – бо його цілком прогнозовано обдирають в СІЗО. А затримання Князєва на хабарі  $2,7 мільйона – це була сенсація. Тому він краще запам’ятався. Ну і Єрмак на зустрічах з послами і іноземними медіа не забуває похизуватись саме цим кейсом як доказом ефективності НАБУ, що воно не зламалось після того як Углава отримав собі керівника Кривоноса.

Але в опитуванні було і уточнююче питання: арешт Князєва це зрада чи перемога? І тут я дозволю собі трохи не погодитись з 77% аудиторії, які проголосували за «перемогу».

Може тому, що я трохи більше в курсі справ НАБУ, ніж звичайний глядач. Може тому, що я скептик згідно своїх професійних обов’язків (медійники мають критично ставитись до будь-чого).

Князєва прийняли за отримання хабаря для півтора десятка суддів порішати справу Жеваго. Але в результаті розслідування жоден інший суддя не постраждав. Як і не було ніякого злочинного угрупування з касою в кабінеті голови суду.

Більше того. Вищий антикорсуд з травня вже чотири рази зменшував розмір застави для арештанта з 107 до 35 мільйонів гривень. І на якомусь віражі він зможе малєнькімі шажками позбавитись і обридлих стін.

Такими ж маленькими кроками котиться під откос і саме НАБУ. Я припинив будь-які зустрічі з рештками «здорових сил», щоб керманичі не виміщували на них свою злобу за те, що я називаю НАБУ «диркою», через яку тепер тече як через підірвану греблю Каховської ГЕС. Деякі фігуранти дізнаються про інтерес детективів і тікають як тільки таємниця розслідування виходить за периметр детективів і процкерів.

У НАБУ залишилось вже набагато менше відмінностей від ДБР чи СБУ з БЕБом, ніж було на початках діяльності Бюро.

Цього року дехто з детективів вирішив звільнитись від позору і неможливості самореалізації в структурі Углави-Кривоноса. Деякі цілком нормально співпрацюють. І таких більше. І стане ще більше, коли Углава проведе донабір нових детективів.

Також можу обережно спрогнозувати, що ця група (назвемо її «грузинами» через спільні корені в колишній команді Саакашвілі) скоро може отримати під свій контроль ще один орган – НАЗК.

Тут оголошені вибори голови і серед 53 кандидатів є Олександр Новицький. Це нинішній керівник ДІАМ. Він очолив Держінспекцію архітектути і містобудівництва півроку тому, коли тодішній голова ДІАМ Кривонос став директором НАБУ. І ось тепер Новицький подався на НАЗК. Офігенна кузня кадрів для антикору, да?

Вибачте якшошо. Але мені зовсім не смішно.

Блог від: Юрій Ніколов