Державне обленерго за 22 мільйони замовило лічильники дещо дорожче від роздрібних цін
05.12.2023   //  

АТ «Харківобленерго» 22 листопада за результатами тендеру замовило ПП «ТТМ-С» лічильників електроенергії на 22 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2024 року поставлять 40 тис однофазних двоелементних лічильників СО-ЭА10ДИ 5(60)A виробництва харківського ДНВП «Об’єднання Комунар» Держкосмосу по 540 грн.

За умовами договору, товар будуть оплачувати протягом цілих пів року після поставки.

У відкритих джерелах ціни лічильників СО-ЭА10ДИ 5(60)A починаються від 390 грн, що на третину дешевше, та сягають максимум 520 грн, що трохи дешевше. Ще в одному магазині є ціна 526 грн, але зазначено, що вона роздрібна, а гуртова від чотирьох штук складає 468 грн.

У вересні слобожанське КП «Комунальник» замовило три таких лічильники по 450 грн без ПДВ. Із податком ціна склала б 540 грн, що дорівнює нинішній гуртовій ціні для обленерго.

У червні Національний аерокосмічний університет імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» замовляв 76 таких лічильників по 360 грн без ПДВ. Із податком їхня ціна становила би 432 грн. Це на чверть дешевше за нинішню ціну для обленерго, але там передбачалась оплата протягом усього семи банківських днів після поставки у цьому році.

Фірма отримала замовлення без конкуренції, оскільки на торги більше ніхто не прийшов.

Для участі треба було принести три аналогічні договори, виконані в повному обсязі. «ТТМ-С» принесла три виконані договори щодо електролічильників із приватними фірмами. Ще замовник вимагав підтвердити обсяг річного доходу за попередній звітний період не менше 30% очікуваної вартості закупівлі, тобто не менше 6,60 млн грн. Фірма мала 7,34 млн грн.

Власником 65% акцій «Харківобленерго» є держава через Фонд держмайна. Компанією керує призначений за поданнями ФДМУ Костянтин Логвиненко.

Ще 30% акцій у лютому 2021 року купила кіпрська «Smart Holding (Cyprus) Ltd» тепер уже екснардепа від «Опоблоку» Вадима Новинського. У вересні 2022 року Верховний Суд визнав цю купівлю недійсною. Із грудня 2022 року Новинський знаходиться під санкціями РНБОУ.

Харківська «ТТМ-С» зі статутним капіталом 2 млн грн представляє німецьку компанію «Diamant Polymer Solutions GmbH», яка розробляє металополімери. Фірмою володіє Ірина Муфель, а директором є Костянтин Чалий. Загалом із 2019 року фірма отримала державних підрядів на 28 млн грн. Нинішній виявився найбільшим і першим у «Харківобленерго».

Анна Сорока, «Наші гроші»