ДАСУ вимагає від медиків Кличка розірвати угоду на ремонт госпіталя ветеранів за 500 млн, але вони ігнорують
01.11.2023   //  

Державна аудиторська служба України знайшла порушення у процедурі закупівлі на ремонт фасадів та заміну вікон корпусу госпіталя ветеранів у Києві за 504 млн грн. Відповідно замовника зобов’язали розірвати угоду, укладену з порушенням тендерного законодавства. Однак замість розриву угоди «Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни» оголосив нову закупівлю послуг технічного нагляду по роботам, замовленим по спірному контракту. Про це свідчать дані «Прозорро».

КНП «Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни» замовив ТОВ «Абсолют-Клімат» ремонт корпусу 29 вересня. «Наші гроші» з’ясували, що ціни на будівельні матеріали у кошторисі були завищені в середньому вдвічі. Наприклад, вікна оплатять по 10 тисяч гривень за квадратний метр, тоді як ціни у інших замовників та у магазинах вдвічі-втричі менші.

У вересні Північний офіс Держаудитслужби розпочав моніторинг закупівлі. У жовтні його результати показали, що тендерна пропозиція фірми «Абсолют-Клімат» не містила жодного документу чи розрахунку щодо формування договірної ціни та кошторисних розрахунків у відповідності до «Настанови з визначення вартості будівництва». Отже, замовник не відхилив тендерну пропозицію, яка не відповідала вимогам тендерної документації, а уклав договір.

Також замовник не оприлюднив додатки до договору, зокрема кошторисну документацію.

Через ці порушення ДАСУ зобов’язала замовника припинити зобов’язання за договором.

У разі незгоди з висновком ДАСУ замовник мав право оскаржити його до суду протягом десяти робочих днів. Кінцевий строк оскарження висновку минув 28 жовтня.

Попри те, що ДАСУ 13 жовтня наказала розірвати договір на роботи по фасаду, замовник 27 жовтня оголосив відкриті торги щодо технічного нагляду за ними очікуваної вартістю 7 млн грн.

Якщо замовник не усунув встановлене порушення і не пішов до суду, ДАСУ може притягнути його до адміністративної відповідальності за порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Штраф за невідхилення тендерної пропозиції, яку потрібно було відхилити, становить 25 500-51 000 грн, а за неоприлюднення інформації про закупівлю – 1 700 грн.

Також ДАСУ вимагала надати посилання на сторінку власного вебсайту чи офіційного вебсайту головного розпорядника бюджетних коштів, на якій розміщено обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення та очікуваної вартості.

Госпіталь відповів, що «не відноситься до суб’єктів, які зобов’язані обов’язково оприлюднювати на офіційному веб-сайті обґрунтування», бо є одержувачем бюджетних коштів, а не розпорядником.

ДАСУ погодилась і не стала встановлювати порушення щодо неоприлюднення обґрунтування відповідно до постанови Кабміну №710.

Ганна Кислякова, «Наші гроші»