Найбільший з перших тендерів ДержВідновлення на ремонт будинку в Бучі став успішним
08.08.2023   //  

Вулиця Яблунська у Бучі. Та сама знаменита вулиця, яка майже місяць була лінією фронту під час наступу рашистів на Київ.

Наприкінці липня три різні органи влади провели закупівлі на ремонт різних будинків у Бучі – містечку під Києвом, яке стало символом рашистської різні. Ми знайшли приклади, коли підряди різних замовників отримала одна і та сама фірма ТОВ «Нідком» (частку у цій фірмі раніше мала невістка першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника). Тому і взяли їх для порівняння.

Порівняння виявилось на користь Служби відновлення та розвитку інфраструктури Київської області (в системі Держагентства відновлення). Саме у Служби була найбільша конкуренція, найбільша знижка на торгах та найменші ціни будматеріалів по ремонту будинку на вул.Яблунська, 17. Чотири учасники проторгувались так, що «Нідком» для перемоги опустив свою пропозицію на 15% нижче очікуваної вартості торгів.

Департамент регіонального розвитку Київської ОДА теж проводив відкриті торги по ремонту будинку на вул.Вокзальна, 101. Тут «Нідком» впав всього на 3% від очікуваної вартості. І отримав перемогу тільки тому, що замовник через дуже формальні обставини відхилив інші фірми, які впали по ціні на 10%.

Наприклад, фірма «Тайм інжиніринг» пропонувала виконати роботи на 8,5 мільйонів гривень дешевше від майбутнього переможця. Але їй закинули те, що вона у одному місці своєї тендерної пропозиції вказала розмір середньомісячної заробітної плати одного робітника в розмірі 12 594 грн. А при розрахунку своєї загальної пропозиції вказала зарплату 12 559 грн, тобто на 36 гривень менше. Відтак замовник порахував, що якби ця фірма для розрахунку взяла оту трошки більшу зарплату, то загальна тендерна пропозиція була б на 44 тисячі гривень більшою. А це вже помилка, яку не можна виправити згідно закону. Тобто фірму відхилили за те, що її пропозиція мала б бути більшою всього на 44 тисячі гривень або 0,05%. І так перемогу отримала фірма «Нідком» з пропозицією дорожчою на 10% або 8,5 мільйонів гривень.

Бучанська міськрада взагалі не оприлюднила угоду з «Нідкомом», бо провела закупівлю без відкритих торгів. Тому ми можемо лише здогадуватись наскільки відрізняються ціни у цій закупівлі від ринкових.

Завдяки тому, що і Служба і Департамент примусили учасників своїх торгів оприлюднити кошториси, стало відомо як зрештою відрізнялись ціни на одні і ті самі товари.

Вікна для будинку Служби відновлення «Нідком» прописав по 5 241 гривень за квадратний метр. А для Департаменту – по 5731 грн. Доставку вікон теж оцінив дуже по різному. Для Служби – по 7 гривень, для Департаменту – по 26 гривень.

Монтажна піна для Служби була по 311 грн за літр, для Департаменту – по 415 грн.

Теплоізоляційні плити товщиною 150 мм для Служби вийшли по 4860 грн за кубометр, що відповідає ринковій ціні та іншим закупівлям (наприклад). А для Департаменту у перерахунку на кубометри вийшло по 7200 грн. Це означає, що якби в договорі з Департаментом «Нідком» опустив ціну на плити до своєї ж пропозиції Служби, то бюджет витратив би на ці плати не 8,31 млн грн, а 5,61 млн грн. Тобто на 2,5 мільйони гривень менше. А за такі гроші в Києві можна купити цілком нову трикімнатну квартиру.

Вищеописаний тендер київської Служби відновлення на ремонт у Бучі став її найбільшим успіхом минулого тижня. Менші за розміром контракти були укладені на ремонт двох будинків у смт Макарів Бучанського району. Підряд вартістю 63,35 млн грн на ремонт будинку по вул. Проектна, 10 отримало ТОВ «І.Б.К. Девелопмент». Ще 49,50 млн грн на ремонт будинку по вул. Димитрія Ростовського, 62 отримало ТОВ «Класика комфорту».

В цих двох закупівлях жодної конкуренції не було. Але ціни були все рівно нижче від тендеру Департаменту. Наприклад, монтажна піна була по 360 та 230 грн за літр. Тоді як у Департаменту – по 415.

Ми продовжимо слідкувати за кошторисами у майбутніх тендерах ДержВідновлення.

Бучанська міська рада/ «Нідком» Департамент регіонального розвитку Київської ОДА/ «Нідком» Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Київській області/ «Нідком»
Капітальний ремонт фасаду багатоквартирного житловогог будинку по вул. Леха Качинського, 4А, м.Буча (тендер 20.07.2023) Капітальний ремонт з підсиленням несучих конструкцій багатоквартирного житлового будинку по вул. Вокзальна, 101 у м. Буча (тендер 27.07.2023) Капітальний ремонт багатоквартирного житлового будинку по вул. Яблунська, 17 м. Буча (тендер 28.07.2023)
Закупівля без використання електронної системи Відкриті торги з особливостями Відкриті торги з особливостями
6 147 966,35 91 028 321,87 81 999 000,00
Знижка 0% 3 учасники, двох дешевших відхилили, знижка 3% 4 конкуренти, знижка 15%
Ніяких кошторисних цін Кошторис є у машиночитному і ПДФ форматах (у пропозиції учасника) Кошторис є у машиночитному і ПДФ форматах (у пропозиції учасника)

Юрій Ніколов, «Наші гроші»