Обленерго завдяки «заточці» купило папір спонсора війни «Mondi» у батьків місцевого «слуги народу»
07.07.2023   //  

ПрАТ «Львівобленерго» 3 липня за результатами тендеру замовило фірмі «Ромус-Поліграф» некрейдованого паперу на 5,18 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч у Львів поставлять різний некрейдований папір виробництва підприємств із групи «Mondi» у Словаччині та Австрії. Цю британську групу НАЗК внесло у список міжнародних спонсорів війни, бо вона досі не вийшла з Росії. Перелік із цінами наведено нижче. Товар поставлятимуть за п’ять днів після заявки та оплачуватимуть за два місяці після поставки.

Більшість суми піде на офісний папір Smart Line Jet щільністю 80 г/кв. м. Пачка із 500 аркушів формату А4 коштує 260 грн, а формату А3 – 520 грн. Тендерна документація вимагала, щоб він мав білизну СІЕ не менше 170%. Це відповідає класу не менше А.

Тому «Ромус-Поліграф» подав лист від «Mondi», що вона виготовляє папір із залученням потужностей у Словаччині та Австрії для «Europapier East Europe GmbH», і сертифікат від «Europapier East Europe GmbH», що папір Smart Line Jet має білизну 173% і клас А+. Нині в українських інтернет-магазинах цього паперу немає, навіть на сайті самого постачальника.

Австрійська «Europapier» входить у групу «Heinzel». Вони теж працюють у Росії, зокрема володіють ООО «Европапир». У червні «Европапир» брала участь у виставці «RosUpack».

«Торгово-виробнича група Український папір» скаржилась замовнику, що технічні вимоги виписані під конкретні марки. Вона марно вимагала знизити мінімальну білизну до 169%.

Зрештою «ТВГ Український папір» прийшла на тендер із ціною 3,33 млн грн, що у півтора раза нижче від «Ромус-Поліграф». Офісний папір був Xerox Premier білизною 170% по 176 грн за А4 та 352 грн за А3, а офсетний – Maestro Print від «Mondi». «Xerox» вийшла з РФ.

Система позначила ціну як аномально низьку. Фірма відповіла, що закони не регулюють ціни на офісне устаткування та що вона є офіційним дистриб’ютором, тому має цінову підтримку з боку виробників, що суттєво знижує вартість товару. Крім того, фірма написала, що вона проаналізувала у «Prozorro» середньо-ринкові ціни, в тому числі й від «Ромус-Поліграф» на папір А4 80 г/кв. м 500 аркушів, який є основним предметом даної закупівлі. Вона зробила висновок, що ціна паперу становить 160-180 грн із ПДВ за пачку даного класу паперу.

Замовник знайшов у її пропозиції недолік. Він вимагав, щоб разом з аналогічним договором учасники подавали не тільки відгуки та накладні, а ще й документи, які «підтверджують повноваження на здійснення господарської операції особи, яка в інтересах юридичної особи або ФОПа одержує основні засоби, запаси, інші товарно-матеріальні цінності згідно з договором». Це мала бути довіреність, письмовий договір тощо.

«ТВГ Український папір» подала довідку, що умови договору з «Ощадбанком» не передбачали довіреність. Проте обленерго вирішило, що довідка не відповідає закону, і дало фірмі добу на виправлення недоліку, а потім відхилило її за неусунення цього недоліку. Фірма скаржилась в АМКУ, однак адмінколегія підтримала замовника, адже документ, який вимагався, не наданий.

Вимогу такого документу до аналогічного договору вдалось знайти виключно на низці тендерів «Львівобленерго» і «Прикарпаттяобленерго». Ці обленерго пов’язують із Суркісом і Боголюбовим, а також дружиною Віктора Медведчука Оксаною Марченко.

Львівський магазин офісних товарів «Ромус-Поліграф» належить Ігорю та Романі Холод – батькам депутата Львівської обласної ради від партії «Слуга народу» Юрія Холода. Раніше останній був заступником голови Львівської ОДА, а до того працював у батьківській фірмі.

Загалом із 2016 року фірма отримала підрядів щодо різних офісних товарів на 350 млн грн.

Найменування, характеристики і виробник товару Кількість, пач. Ціна, грн/пач. із ПДВ
Папір некрейдований офісний (80 г/кв. м) для друкування і копіювання формату А4 типу (марки) Smart Line Jet 500 арк./пач. «Mondi Neusiedler GmbH» (Австрія) 15 000 259,92
Папір некрейдований офісний (80 г/кв. м) для друкування і копіювання формату А3 типу (марки) Smart Line Jet 500 арк./пач. «Mondi Neusiedler GmbH» (Австрія) 160 519,84
Папір некрейдований для офсетного друку (70 г/кв. м) типу (марки) Maestro Print 25 000 арк./пач. Розмір 430х610 мм «Mondi SCP a.s.» (Словаччина) 20 59 502,00
Папір некрейдований для офсетного друку (190 г/кв. м) типу (марки) IQ Print 200 арк./пач. Розмір 600х840 мм «Mondi SCP a.s.» (Словаччина) 1 3 650,04

Анна Сорока, «Наші гроші»