«Золоті» лавки та «розкішні» підвісні стелі для укриттів на Оболоні
04.07.2023   //  

«Школа аналітиків» виявила у «Прозорро» 61 закупівлю на суму 37,52 млн гривень, пов’язані з ремонтом укриттів у Оболонському районі Києва.

Цікаві лавочки знайшлись у кошторисі ремонту укриття дитячо-юнацької спортшколи «Юний спартаківець». Всього ремонт по контракту з ТОВ «Атенія» оцінили у 792 тис грн. З цієї суми третина кошторису припала на 37 дерев’яних лавочок по ціні 7 450 грн без ПДВ. Це звичайні лавки з бильцями довжиною до двох метрів.

В «Епіцентрі» дерев’яну лавку з бильцями можна придбати вдвічі дешевше – за 3 100 гривень:

 

А за кошторисну ціну понад 7 тисяч гривень можна придбати не те щоб дерев’яну лавку, а хороший офісний диван з пінополіурітановим наповнювачем і штучною шкірою:

43% підрядів у цьому районі отримала компанія «Мега стайл» (16,34 млн грн). У тих кошторисах, які оприлюднені, ціни знаходяться на ринковому рівні.

Другим за розміром підрядів є ТОВ «Київське управління механізації» (9,48 млн грн). У його кошторисах будматеріали здебільшого вказують без конкретних характеристик, що унеможливлює точне порівняння з магазином.

Наприклад, у кошторисі ремонту укриття школи на пр. Рокоссовського, 5 ціною 1,48 млн грн є стельові плити розміром 600х600 по 520 гривень за штуку. На сайті «Епіцентру» є багато пропозицій набагато дешевших плит популярних марок по ціні від 80 до 200 гривень. А ціні від 500 гривень відповідають акрилові напівпрозорі або металеві перфоровані плити:

Але у цієї фірми є і відверто завищені ціни. В кошторисі закладені труби сталеві теплоізольовані в захисній поліетиленовій оболонці 108/200 мм. Їхня кошторисна ціна склала 3133 грн за метр. В той час як їхня ціна у вільному продажу становить 1869 грн. Враховуючи, що на ці труби у кошторисі припадає 219 тисяч гривень, то загальна сума переплати по ним становить 88 тисяч гривень.

Віталій Кононученко, Ганна Кислякова, «Школа аналітиків»