Конкуренція змусила Вавриша знизити на 10% ціну деяких будматеріалів для відновлення будинку у Бородянці (додано)
03.07.2023   //  

Будинок №425-А по вул. Центральна. Фото “КиївВлада

Департамент регіонального розвитку Київської ОДА провів тендери на ремонт двох житлових будинків у Бородянці, пошкоджених під час російського вторгнення. Виявилось, що ціни балконних блоків та утеплювача з однаковими характеристиками від одного й того ж підрядника для цих будинків відрізнялись на 9%. Ми знайшли просте пояснення: ціни впали на тій закупівлі, де був конкурентний аукціон.

Додано. Невдовзі обидва договори розірвали. На тендері щодо будинку 425а підставою для розірвання став висновок Держаудитслужби, яка вирішила, що замовник мав відхилити “Атмосферу” за недоліки в документах. Інший договір щодо будинку 367а розірвали за згодою сторін, хоча ДАСУ не виявила порушень.

Йдеться про тендери на капітальний ремонт із відновленням несучих конструкцій будинків 367а та 425а по вулиці Центральній очікуваною вартістю 52,21 млн грн та 32,07 млн грн. Це п’ятиповерхівки, які постраждали торік від влучання боєприпасів і пожежі. Обидва підряди отримала фірма «Атмосфера Інжиніринг Сістемз». Але в одному випадку вона скинула ціну на півтора мільйона від очікуваної вартості – до 50,64 млн грн, а в іншому – ціна була нижчою від очікуваної лише на 41 грн.

Справа у тому, що в одному з цих двох тендері у «Атмосфери» був конкурент – ТОВ «Артемзбуд». І цей конкурент пропонував виконати роботи на 9% дешевше за ціну від «Атмосфери». Але замовник зрештою відхилив дешевшого фірму за недоліки у кошторисах (середньомісячна норма тривалості робочого часу 169 годин замість необхідної під час воєнного стану 171 години, непередбачені техзавданням сповіщувачі, а також враховане в загальному переліку робіт локальних кошторисів придбання устаткування). Та обрав переможцем дорожчу «Атмосферу».

Тим не менш, конкуренція вже зробила свою справу. Під час аукціону «Атмосфері» у гонитві за дешевшим конкурентом довелося впасти більше ніж на мільйон. Фірма зробила це за рахунок зниження цін по окремих позиціях в кошторисі (полістирол знизили зі старту, по котлах і балконах знизили в ході аукціону):

Найменування матеріалу Од. виміру Ціна для будинку 425а без аукціону, грн/од. без ПДВ Ціна для будинку 367а з аукціоном, грн/од. без ПДВ Знижка, %
Блоки балконні металопластикові, розмір 3080х2600 мм (ВВ-1) кв. м 6 092 5 928

5 581
8
Газовий котел Habitat 25K N=21 кВт, Q=2.64 куб. м/год шт. 35 880 43 248

34 248
5
Плити зі спіненого полістиролу EPS100 (Г1), товщина 150 мм (щільність=17 кг/куб. м) куб. м 5 007 4 560 9

Тобто якби у дорожчому тендері були такі ж ціни по цих позиціях, то на балконних блоках і полісторилі вдалось би зекономити ще 500 тисяч гривень.

При цьому і нижча ціна полістиролу може бути завищена. У підсумкових відомостях ресурсів його виробник не вказаний. В інтернет-магазинах пінополістирол під різними брендами пропонують дешевше. Наприклад, виробник «Термоформат» із Вишневого продає полістирол EPS 100 щільністю 18 кг/куб. м і товщиною 150 мм по 225 грн за лист, або по 900 грн за упаковку із чотирьох листів. Її об’єм складає 0,3 куб. м, тобто ціна складає 3 000 грн./куб. м. Радше за все, вона включає ПДВ, а без 20% податку становила би 2 500 грн./куб. м. А це вдвічі дешевше від тендерних цін у Бородянці.

Полістирол австрійсько-українського виробництва HIRSCH Porozell EPS 100 щільністю 18 кг/куб. м можна знайти у продажу по 2 778 грн/куб. м. Без 20% ПДВ ціна становила б 2 315 грн/куб. м. Це теж удвічі дешевше. Щоправда, товщина плит у цьому випадку не вказана.

Інший виробник «Термопласт» із Києва продає полістирол EPS 100 щільністю 17-18 кг/куб. м по 2 219 грн/куб. м. Без 20% ПДВ ціна становила б 1 849 грн/куб. м, що в 2,5 раза дешевше від тендерних цін. Його товщина може бути 20-100 мм або під замовлення хоч до 1 200 мм.

Насамкінець додамо, що обидва тендери зараз перевіряє Держаудитслужба. Вона виявила ознаки порушень закону на етапах планування закупівлі та оприлюднення інформації про її проведення, а також розкриття тендерних пропозиції, їх розгляду та оцінки. У відповідь на запит ДАСУ замовник оприлюднив у «Прозорро» експертні звіти щодо розгляду проектної документації. Генеральним проектувальником ремонту будинків виявилась фірма «Терра Проджект». Бородянська селищна рада у березні без торгів замовила їй проектні роботи на допорогові суми 1,42 млн грн і 869 тис грн. Експертизу виконала «Будпроектекспертиза».

Довідково:

Столичне ТОВ «Атмосфера Інжиніринг Сістемз» на чолі з Євгеном Івінським належить ПАТ «ЗНВКІФ «Еверест», а бенефіціаром через нього вказана Ольга Клецко. На цей фонд і Клецко зареєстрована ціла низка фірм зі словом «Сага» у назві. Зокрема «Сага Інвест Лтд», де частку має фірма «Сага Девелопмент», якою через панамську корпорацію «Тревор Бізнес С.А.» володіє ексзаступник керівника Департаменту містобудування КМДА Андрій Вавриш.

Директором вищезгаданого фонду «Еверест» є Дмитро Овсій, відомий як юрист Вавриша.

У «Прозорро» контактною особою переможця на тендері щодо будинку 425А була вказана Світлана Добровольська з електронною поштою s.dobrovolska@saga-development.com.ua.

До 2022 року засновниками «Атмосфери» були директор Євген Івінський, Наталія Берест, Вікторія Коробенко та ТОВ «Роксвіл» Михайла Петрика – партнера по бізнесу Артема Петрощука. Це брат Євгена Петрощука, який був радником тоді ще голови Укравтодору Олександра Кубракова. У 2019 році Євген Петрощук сам володів часткою в «Атмосфері».

Переможець буде генпідрядником, а всі роботи виконуватимуть ТОВ «Фундамент» (50%), ТОВ «Тінторетто» (20%), ТОВ «Будівельна компанія Гіскон», ТОВ «Оверсан Інжинірин», ТОВ «Інженерний центр «Алміс» і ТОВ «Салд Лтд» (кожна менше ніж по 20% обсягу).

ТОВ «Терра Проджект» володіє Вячеслав Бондарчук, а керує Вікторія Ковальчук. Фірма теж пов’язана з Вавришем. ТОВ «Будпроектекспертиза» володіють Зоряна Жупан, Антон Коваль і Нвер Аракелян, а керує Олена Орєхова. Фірма проводила експертизи проектної документації низки будівництв, пов’язаних із Вавришем (див. «Закон і порядок» для Вавриша і Ісаєнка»).

Департамент регіонального розвитку Київської ОДА з квітня очолює Сергій Марищен.

Анна Сорока, «Наші гроші»