«Київпастранс» замовив тягову підстанцію за 129 мільйонів у партнерів партнера Шурми
16.06.2023   //  

КП «Київпастранс» Київради 8 червня за результатами тендеру замовило фірмі «Плутон IC» тягову підстанцію вартістю 129 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виробник поставить модульну комплектну тягову підстанцію МКТП. Як сказано в документах на неї, можна використовувати її як мобільний або стаціонарний розподільчий пункт електроенергії для покращення якості та надійності міського електротранспорту. Вона двохагрегатна та складається із двох модулів, кожний з яких обладнаний перетворювальним агрегатом у складі трифазного сухого трансформатору потужністю 1600 кВА та випрямляча номінальним струмом 2000 А із трифазною мостовою схемою. Перелік складових наведено у договорі, але ціни невідомі. Договір передбачає аванс 70% і виплату решти після поставки.

Формальна економія відносно очікуваної вартості закупівлі у 132 млн грн становить 3%.

Єдиним конкурентом була дніпровська «МБК Сінергія», яка належить директору Батиру Азімову з Дніпра, Володимиру Кошелю з-під Дніпра та Любові Сердюк із Кам’янського.

Директором львівської «Плутон IC» є Євген Дмитрович Овсянікер, а засновником – Дмитро Юхимович Овсянікер із Запоріжжя. Останній володіє запорізьким ПрАТ «Плутон» разом із запорожцем Сергієм Сечиним і росіянином Володимиром Осіповим. Той є гендиректором і основним акціонером російського ЗАО «НПП Энергия», яке виробляє електрообладнання.

Сечин і Дмитро Овсянікер володіють російським АО «ЭТК «Плутон». Раніше українське ПрАТ «Плутон» входило в групу «Плутон» із російським АТ «ЕТК «Плутон» та іншими.

Крім того, фірма «Плутон IC» заснувала консорціум «ЕДС-Плутон» разом із дніпровською фірмою «ЕДС-Інжиніринг», якою зараз володіє та керує Олександр Запишний з Нікополя. Це бізнес-партнер Олега Шурми, брата заступника голови Офісу Президента Ростислава Шурми. Вони є співвласниками ТОВ «Соларфілд-1».

Від створення «Прозорро» у 2016 році переможець натендерив 366 млн грн переважно у «Київського метрополітену» і «Київпастрансу». Нинішній підряд виявився найбільшим.

Анна Сорока, «Наші гроші»