Для звільненого Ізюма замовили десять пересувних котелень на 60 мільйонів
08.06.2023   //  

Ізюмське комунальне підприємство теплових мереж Ізюмської міської ради Харківської області 6 червня за результатами тендеру уклало угоду з фірмою «Котлозавод «Крігер» про закупівлю котелень вартістю 60 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 25 вересня виробник має поставити у деокупований Ізюм десять пересувних котельних установок ПКУ-1.00, виготовлених цьогоріч за ТУ У 25.2-35299597-011:2022. Ціна кожної складає 6 млн грн.

Така установка ПКУ100-00.00.000 ПС теплопродуктивністю 1 МВт із механічною подачею сипучого палива працює на деревній трісці з розпалюванням дровами. Вона має водогрійний котел об’ємом 3,25 куб. м із поверхнею нагріву 36,5 кв. м та служитиме протягом двадцяти років. Розрахункова температура води складає 95°C, а розрахунковий тиск води – 0,8 МПа.

Судячи з дат у техумовах та інших документах на котельні, це нова розробка. Через це нині вдалось знайти лише один тендер іншого замовника щодо них. Днями Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОДА замовив виробнику установку ПКУ-1.00 для «Обласної клінічної лікарні» за тією ж ціною 6 млн грн.

У листопаді «Укрндіводоканалпроект» замовляв інші пересувні твердопаливні модульні котельні КМ-2-1000-Т/К-КОЛВІ 500А потужністю 1 МВт по 6,11 млн грн без ПДВ. Тоді як Кам’янське і Київ замовляли котельні іншої потужності, тож порівнювати ціни неможливо.

Виробник отримав нинішній  підряд без конкуренції, бо на торги більше ніхто не прийшов.

Житомирським виробником «Котлозавод «Крігер» володіють директор Дмитро Хробок та підприємець Леонід Крігер, який колись був депутатом Житомирської облради від Партії регіонів. Він також володіє фірмами «Крігербейк», «Крігер-Інжиніринг» і «Крігер Енергія».

Анна Сорока, «Наші гроші»