У Кам’янському злили ще 27 мільйонів на ремонт лікарні за шаленими цінами – шпаклівка дорожча у 13(!) разів від «Епіцентру»
06.06.2023   //  

КНП «Міська лікарня №1» Кам’янської міської ради Дніпропетровської області 29 травня за результатами тендеру замовило фірмі «Містобудування України» капітальний ремонт однієї зі своїх будівель вартістю 27 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До листопада 2023 року мають виконати капітальний ремонт будівлі нежитлової будівлі (літера А-1) по вул. Архівна, 8. Судячи з Гугл-карт, вона одноповерхова. Роботи будуть оплачувати після виконання з відтермінуванням аж до 120 банківських днів.

Низка цін будівельних матеріалів у підсумковій відомості ресурсів суттєво перевищують ринкові. Що до різних сухих сумішей, то настільки, що складається враження, ніби взяли ціну за мішок і вказали її як за кілограм.

Наприклад, найбільша сума 2,39 млн грн припадає на армовану полімерцементну шпаклівку Ceresit CT 29 по 175 грн/кг (тут і далі тендерні ціни без ПДВ).

Зараз в «Епіцентрі» вона продається по 323-359 грн за мішок вагою 25 кг, тобто по 13-14 грн/кг, що в 13 разів дешевше від кошторисної ціни.

Стяжка для підлог Siltek F-22 на 886 тис грн коштує 320 грн/кг.

На сайті групи «Ковальська» вона продається у 27 разів дешевше – по 288 грн за мішок вагою 25 кг, тобто по 12 грн/кг.

Що до кабелів, то складається враження, ніби їхні ціни перемножили на десять.

Найбільша сума 1,20 млн грн іде на кабель ВВГнг-LS 3х2,5 зниженої пожежонебезпечності на напругу 0,66 кВ по 400 тис грн/км.

Але в березневому прайсі крупного постачальника «Укрпровід» кабель ВВГнгд-0,66 коштує 40 тис грн/км без ПДВ. Маркування «LS» та «д» ідентичні.

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Нагадаємо, навесні ТОВ «Містобудування України»  отримало підряд на ремонт іншої будівлі цієї ж лікарні за 51 млн грн. Тоді «Наші гроші» повідомили, що ціни базальтового утеплювача, фінішної шпаклівки і звичайного гіпсокартону були значно завищені. Невдовзі після цього лікарня із підрядником підписали додаткову угоду. Вартість договору знизили на 3 млн грн – до 48 млн грн, а також прибрали можливість змінювати його істотні умови у разі збільшення цін до 10% відповідно до ринкових коливань. Крім того, виклали оновлену підсумкову відомість ресурсів, у якій утеплювач подешевшав удвічі, шпаклівка подешевшала на третину, а гіпсокартон лишився по тій самій високій ціні.

Запорізьке «Містобудування України» належить Світлані Кирильченко з Кам’янського, а директором є Юрій Брусник. Однак до 2021 року засновником фірми був Сергій Чухно із Кам’янського. Він вийшов з цієї фірми після того, як в 2021 році обійняв посаду директора КП «Містшляхсервіс» Кам’янської міськради. Крім того, у 2022-2023 роках він певний час був керівником КП «Міський спецкомбінат» Кам’янської міськради. Раніше, до 2020 року Чухно був начальником газового господарства КП «Тепломережа» Кам’янської міськради.

Із 2020 року фірма отримала підрядів переважно лікарень Кам’янського на 532 млн грн.

Кам’янське КНП «Міська лікарня №1» із червня 2022 року очолює Лариса Полюлях. Договір з фірмою підписала в.о. директора Інна Драка.

Анна Сорока, «Наші гроші»