Новий голова Київської облради Ярослав Добрянський. Досьє
30.05.2023   //  

8 травня столичні депутати переобрали голову Київської облради. Замість депутатки від «Слуги народу» Наталії Гунько керівником ради став представник «За майбутнє» Ярослав Добрянський. Гунько, на думку депутатів, «не виправдала довіру», тож кермо керування передали її заступнику Добрянському. «Наші гроші» проаналізували біографію та бізнес-зв’язки багаторічного держслужбовця та виявили непомічений раніше металургійний бізнес, цікаві зв’язки з радником Єрмака та клондайк квартир у передмісті столиці.

 

«Хронічний» держслужбовець

Ярослав Добрянський родом з Житомирщини. У 2001 році він закінчив Державну агроекологічну академію України, після чого почав працювати у Міністерстві аграрної політики. З 2005 по 2006 рік очолював головну Державну інспекцію з карантину рослин України. Надалі ж Добрянський полишив аграрну сферу, відпрацювавши щонайменше у шести районних радах – у Київоблраді, районній Києво-Святошинській, очолював ради таких міст Київщини як Згурівка, Буча, Макарів та Бориспіль.

За час депутатства Добрянський встиг змінити  і декілька політичних сил: у Київській облраді він мав мандат депутата і від «Партії регіонів», і від «Нашого краю». А в 2020 році Добрянський потрапив до списків фінансованої Ігорем Коломойським групи «За майбутнє».

За час своєї кар’єри держслужбовця депутат тільки раз потрапив у скандал: у  2017 році прокуратура Київської області оголосила Добрянському підозру у зловживанні службовим становищем. Мова йшла про час, коли Добрянський був головою Києво-Святошинської райдержадміністрації. За версією слідства, тоді депутат неправомірно підписав 21 розпорядження про відведення земельних ділянок Боярського лісгоспу сукупною площею 12 гектарів у приватну власність кооперативу «Садове товариство «Лісова Казка». Проте за рік слідства кримінальну справу закрили через відсутність складу злочину.

Без аграріїв нікуди

Навіть під час депутатства Добрянський не забував про свої зв’язки з аграрною сферою: протягом 2016-2019 років, під час депутатства в Київоблраді, він був заступником директора ТОВ «Інтерстаді». Цю компанію на початку 2000-х заснував ректор Сумського національного аграрного університету Олександр Царенко, нардеп від СДПУ(о) Віктора Медведчука, який тоді очолював Адміністрацію президента Кучми. Основним видом діяльності компанії була «діяльність рекламних агентств». Проте, як повідомляли тоді журналісти,  в реальності на рахунок «Інтерстаді» студенти Сумського університету переказували гроші нібито за практику від університету за кордоном, яка на ділі мала б надаватися безкоштовно.

У 2004 році спроба Царенка об’єднати три сумські вузи від дахом свого аграрного університету призвела до протесту студентів. Вони вирушили у пішу ходу на Київ і це стало однією з ключових подій до початку Помаранчевої революції.

Незадовго до того як Добрянський став заступником директора в «Інтерстаді», її контролював Роман Бей – нині він науковець та кандидат у Президію Національної академії аграрних наук України. Добрянський був заступником директора саме тоді, коли Бей вийшов із складу засновників, щоб очолити Державний науково-дослідний інститут спирту і біотехнології продовольчих продуктів, підзвітний Мінагрополітики. У самого Бея тоді також була доволі неоднозначна репутація. Перебуваючи на держпосаді, журналісти знайшли в нього низку дорогої нерухомості, яка не відповідала його зарплаті держслужбовця. Єдиним легальним бізнесом Бея якраз і було вже згадане підприємство «Інтерстаді», яке мало репутацію компанії, створеної «для благодійних внесків». Яку протягом кількох років держслужби Бея і менеджерив депутат Добрянський.

Бровари, метал, Гріненко

Сам Добрянський публічно фігурував як власник бізнесу лише один раз – в контексті  ТОВ «Метиз Бровари», де Добрянський був співзасновником з 2017 по 2019 роки. В подальшому його частка компанії була переписана на батька Віктора Добрянського, а у 2021 році – дружину Тетяну Добрянську, – якраз, коли сам Добрянський фігурував у кримінальному провадженні про незаконне виділення землі приватникам.

Фактично, ТОВ «Метиз Бровари» – це компанія, яка у Броварах виробляє та імпортує різні види зварювального дроту. Через тещу, Олену Олексюк, Добрянський контролює й іншу компанію з екосистеми «Метизу» – ТОВ «Виробниче підприємство «Метиз».

В контексті цього бізнесу Добрянський має іншого відомого бізнес-партнера – колишнього голову Бориспільської РДА Андрія Гріненка. Він був одним із перших засновників «Метизу», в якому пізніше з’явився і сам Добрянський.

Добрянський та Гріненко мають довгу історію спільної роботи разом – протягом 2009-2013 років Добрянський призначав Гріненка всюди де працював сам, – спочатку в Києво-Святошинській, потім в Макарівській, а пізніше – в Бориспільській райдержадміністрації. За інформацією ЗМІ, стосунки Гріненка та Добрянського погіршилися тоді, коли останнього звільнили з посади голови Бориспільської райдержадміністрації. Журналісти вказують, що Гріненко, який в подальшому став головою Бориспільської РДА, міг докласти зусиль для того, щоб змістити свого начальника.

Попри це, Гріненко та Добрянський все ще через своїх дружин контролюють компанії «Метизу». Крім цього, ті ж дружини, Анна Гріненко та Тетяна Добрянська є співвласницями будівельної компанії ТОВ «ФКГ «Фінксперт». Керує компанією колишній партнер Гріненка по автодилерському бізнесу Олександр Суровицький. Компанія не є знаною на ринку та не має свого сайту. Основним видом її діяльності є організація будівництва об’єктів нерухомості. Примітним є той факт, що за юридичною адресою компанії також знаходилася вже ліквідована Києво-Святошинська районна рада, головою якої був Добрянський.

Партнерство з радником Єрмака

Дружина депутата, Тетяна Добрянська, не є публічною особою. Наприклад, в декларації Добрянського за 2020 рік, депутат не вказав жодного доходу, який би вона отримала. Проте разом з цим, вона є співвласницею компаній, пов’язаних із бізнес-партнерами Добрянського, і саме на ній з’являється більшість нерухомості сім’ї депутата. Наприклад, саме Тетяні Добрянській належить половина корпоративних прав на дистриб’ютора металевої продукції, ТОВ «Метиз», а також на ТОВ «ФКГ «Фінексперт», де засновницею також є дружина партнера Добрянського, Андрія Гріненка.

Микола Беззубенко

Микола Щирук

Примітним також є той факт, що до 2016 року Добрянська була співзасновницею компанії «Унілекс Груп» разом з Миколою Щируком. Щирук –  міліціонер у минулому, а також адвокат колишнього керівника управління захисту економіки СБУ Миколи Беззубенка. Нині ж Беззубенко є радником голови ОП Андрія Єрмака, а раніше був відомий як збирач відкатів від постачальників медичного устаткування для  тодішнього голови економічної контррозвідки Сергія Семочка.

Компанія «Унілекс Груп» була однією з когорти компаній, де працювали юристи Беззубенка. Вони обслуговували багато представників фармацевтичного ринку, зокрема й  фірми родини Фісталів. З 2016 року, співвласницею цієї компанії вже напряму є дружина Беззубенка Юлія.

Сімейні статки

Тетяні Добрянській належить суттєва частка нерухомості cім’ї Добрянських. Наприклад, Добрянська є власницею заміського будинку площею майже 500 квадратів на Петропавлівській Борщагівці. Цікаво, що вона отримала цю земельну ділянку та домоволодіння на підставі рішення Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради у 2009 році. Якраз у той час Добрянський був головою Києво-Святошинської райдержадміністрації Київщини, до відомства якої також входила Петропавлівсько-Борщагівська селищна рада. У 2019 році Добрянській подарували квартиру площею 63 квадрати на Петропавлівській Борщагівці за 560 тис гривень.

Нерухомістю на Київщині володіють і батьки Добрянського. У 2019 році 71-річний Віктор Добрянський купив земельну ділянку на Петропавлівській Борщагівці, а вже в 2021 здав в експлуатацію будинок на ній площею 215 квадратів. Будинки, зареєстровані на батька та дружину Ярослава Добрянського, знаходяться на сусідніх ділянках.

2021 рік був плідним для родини Добрянських – 71-річний батько Добрянського купив квартиру площею 41 квадрат на Софіївській Борщагівці, майже одночасно з ним власницею квартири площею 47 квадратів стала і мати Валентина Добрянська. Ще одну квартиру на Софііївській Борщагівці купила на той момент 19-річна донька-студентка Анастасія Добрянська. Цікаво, що через рік уже 20-річна Добрянська стала власницею ще однієї квартири площею 50 квадратів у столичному ЖК преміум-класу «Нова Англія» – де ціни тільки на маленькі квартири стартують від 58 тисяч доларів.

Окрім цього, у декларації за 2020 рік  сам Ярослав Добрянський був співвласником квартири у Києві площею 92 квадрати разом із своєю дочкою Анастасією Добрянською. У тому ж році депутат позначив право власності на автівку Tesla Model S 2017 року випуску, яка була придбана за 1,03 млн гривень. Також депутат вказав у декларації автівку дружини BMW Х6 2012 року випуску, придбану у 2012 році за 655 тисяч гривень. Річний дохід Добрянського у 2020 році склав 468 тисяч гривень.

 

«Школа аналітиків»