Дружина голови БЕБ заробляє десятки мільйонів на примітивній схемі – перепродує Укрзалізниці діоди вдвадорога
26.05.2023   //  

Компанія дружини в.о. Директора Бюро економічної безпеки Едуарда Федорова продає діоди ремонтним заводам Укрзалізниці у півтора-два рази дорожче, ніж купує їх у виробника. Про це повідомляється в сюжеті  Лесі Іванової на «Bihus.Info».

З квітня 2023 року Бюро економічної безпеки в статусі виконуючого обов’язки керує Едуард Федоров. В Бюро він прийшов працювати лише у 2023-му, а до того згідно з офіційною біографією, більшу частину життя пропрацював у СБУ, лише раз ненадовго відлучався на Київську митницю.

Дружина Федорова – Ольга – має понад 20 різноманітних бізнесів по всій країні: за останні шість років вона стала засновницею або ж співзасновницею компаній, які спеціалізуються на торгівлі – паливом, ліками, меблями і рибою, займаються пасажирськими перевезеннями й бурінням свердловин, освітою й технічними дослідженнями. Окрім того, вона є співвласницею вітроелектростанції на Миколаївщині та будує готель на гірськолижному курорті в Чернівецькій області, обидва проекти – разом з родичами інших СБУшників.

Зокрема Федорова є співвласницею ТОВ «Глобальні технології майбутнього». Донедавна ця фірма займалася системами відеоспостереження на Донеччині, звідки родом і де раніше служив сам Федоров. З 2022 р. «ГТМ» різко змінила профіль і почала постачати запчастини ремонтним заводам Укрзалізниці. Загалом за ці півтора року сума угод перевищила 50 млн грн.

Основний товар Федорової – це різні типи діодів. Разом з тим, сама компанія не займається виробництвом, а лише перепродує запчастини, тобто є посередником. За даними журналістів, націнка «ГТМ» при такому перепродажі сягає аж до 100%.

Наприклад, минулого року «ГТМ» постачав заводам діод ДЛ253-2000-24 УХЛ2  по 6 973 грн/шт, при тому що сам купував за 4 970 грн/шт (тут і далі ціни вказано без ПДВ).

Другий вид діодів – ДЛ161-200-12 УХЛ2 – продавали заводам по 1 641 грн/шт, хоча купували по 1 025 грн/шт.

Зрештою, найбільшу групу діодів – ДЛ161-200-16 УХЛ2 – постачали заводам по 1 900  грн/шт, при ціні закупки 1 025  грн/шт.

Під кінець 2022 року замість готових діодів останнього виду – фірма почала замовляти послуги з їх виготовлення. Від 505 до 620 грн/шт. При цьому продає вона їх заводам цього року все так же по 2 тисячі.