«Укртрансгаз» знизив(!) доларову ціну дорожніх плит у порівнянні з довоєнною
24.05.2023   //  

“Укртрансгаз” купив такі плити по 5 300 гривень за штуку

АТ «Укртрансгаз» 12 травня за результатами тендеру уклав угоди на залізобетонні дорожні плити на загальну суму 23,31 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Угоди на поставку плит  укладено з ТОВ «Світловодський завод залізобетонних виробів»  та ТОВ «Бетонярня «Будмайстер», які зробили найдешевші пропозиції зі знижками 9%.

Замовлено плити ПД-2-9,5-С по 5 350 та 5 262 гривень за штуку (тут і далі ціни вказуємо без ПДВ), що по курсу Нацбанку становить 144-146 доларів.

Ці плити використовуються для будівництва тимчасових проїздів. Державні компанії зі сфери «Нафтогазу» почали активно купувати їх з 2018 року, коли вони намагались виконати програму по збільшенню газовидобутку та відкривали нові родовища.

Аналіз закупівель «Прозорро» показав, що з того часу гривневі ціни цих плит фактично не зросли, а відтак у доларовому еквіваленті навіть знизились. У 2018 році середня доларова становила $178. В ціну було закладено і тип доставки (авто- чи залізничним транспортом, віддаленість від з/д вузла та додаткова логістика тощо). Основними постачальниками були компанії ТОВ «ЗЗБК Еталон», ТДВ «Об’єднання Дніпроенергобудпром», ПП «Світоніс-Транс».

В 2020-2021 рр. середня ціна плит ПД-2-9,5-С на закупівлях впала до  $161. Під час вторгнення закупівлі поновились вже наприкінці 2022 р., коли стресові чинники на ринку трохи зрівнялись, переналаштувалась логістика. І цього року продовжилось зниження закупівельних цін до  $145.

Майже така ж ситуація з плитами ПАГ-14, які виготовляються з важкого бетону та міцного армованого елементу. В тому числі використовуються для будівництва аеродромів за рахунок міцності та витримки до великих навантажень. Ці плити у січні цього року «Укргазвидобування» купило на суму 5 млн грн по 13 333 грн/шт, або $365 по курсу. Це відповідає середнім закупівельним цінам 2019 року та трохи вище 2018 року.

В той же час, база «ДерждорНДІ» з цінами на цемент та сталеву арматуру, показує, що у дорожньому будівництві ці товари дорожчали на відміну від дорожніх плит, які і робляться з цементу та арматури. Найвищими ціни були після початку вторгнення навесні 2022 р. та сягали майже 1030 дол./т.. Варто зазначити, що в той період світові ринкові ціни на сталеву арматуру загалом піднялись на 10-15%, втім потім відбулось зниження загального рівня.

Схожа ситуація і з ринком цементу. Різкі скачки ціни були в найбільш нестабільні моменти (пандемія коронавірусу, війна, загальне зниження або і зупинка будівництв тощо. Проте, не зважаючи на негативні чинники, Україна продовжує експортувати цемент власного виробництва навіть зараз.

Інна Потєхіна, «Школа аналітиків», Юрій Ніколов «Наші гроші»