Як Укрзалізниця захистила монопольного виробника вагонної фарби від знижок конкурентів
23.05.2023   //  

Навіть фарба для вагонів Укрзалізниці стала можливістю заробляти великі прибутки

8 травня «Центр забезпечення виробництва» Укрзалізниці уклав угоди на постачання фарби та інших хімікатів для покраски вагонів на 64 мільйони гривень. Це стало однією з найскандальніших закупівель УЗ цього року. Бо залізничники фактично захистили свого улюбленого монопольного постачальника фарби від посягань конкурентів, які пропонували фарбу на 13 мільйонів гривень дешевше. В ході оскаржень в АМКУ заточка під монополіста проявилась в повний зріст.

Отже залізничники провели два тендери на постачання емалі, грунтовки,  затверджувача (45,19 млн грн) та розчинника, шпаклівки (16,76 млн грн). В обох випадках угоди уклали з ТОВ «Завод нових технологій» з товарами власного виробництва торгової марки «НіАКолор».

На тендери також заявились «Торговий дом «Промбізнес» та «Колор С.І.М.» з дешевшими товарами інших марок. Їх обох замовник відхилив. Але якщо «Промбізнес» здався, то «колорсімівці» які сумарно пропонували свій товар на 13,47 млн грн дешевше від обраного переможця, та оскаржили своє відхилення в Антимонопольному комітеті. Ось тут і стала зрозуміла ПРОмонопольна позиція залізничників.

Виявилось, що замовник в тендерній документації вимагав взаємовиключні речі. З одного боку, залізничники хотіли, аби постачальник запропонував емалі, грунтовки, затверджувач, розчинник і шпаклівку однієї торгової марки. Це логічно, бо так гарантується нормальна взаємодія цих хімікатів. Але з іншого боку, залізничники в іншому місці тендерної документації вимагали, аби затверджувач і розчинник учасника були придатними для використання з емалями марки «НіАКолор». Це означає, що конкурент «Колор С.І.М.» не може запропонувати затверджувач або розчинник власного виробництва, тому що вони не сертифіковані для використання з емаллю «НіАКолор».

На жаль, «Колор С.І.М.» цю дискримінаційну вимогу не оскаржив вчасно, на початку тендеру. І замовник формально законно відхилив його пропозицію. Антимонопольний комітет не мав підстав скасовувати це рішення залізничників.

Але тепер ця заточка стала цілком очевидною, і нове керівництво «Укрзалізниці» може дуже просто вплинути на ситуацію, просто прибравши заточку під «НіАКолор».

Довідково.

ТОВ «Завод нових технологій» з 2008 року отримало підряди на поставку лакофарбової продукції для різних філіалів української залізниці на загальну суму 254 млн грн.

«Завод нових технологій» має виробництво емалі, розчинників, лаків, шпаклівки та грунтів у Дніпропетровській області. Підприємство входить до Європейської науково – промислової корпорації “НіАКолор”. До складу корпорації також входять ТОВ «Завод нових технологій», ТОВ «Завод «Євроколор», ТОВ НВП «Вінтехпром» та ТОВ НВП «Укрспецмаш».

Власником «Заводу» і засновником корпорації «НіАКолор» є Микола Дзоз. У 2014-2015 роках від невдало балотувався до Дніпропетровської облради як мажоритарник від «Батьківщини».

Джозеф Конрад, «Школа аналітиків», Юрій Ніколов, «Наші гроші»