Метрополітен замовив німецькі ланцюги в 2,5 раза дорожче від російських до вторгнення
17.05.2023   //  

КП «Київський метрополітен» 11 травня за результатами тендеру замовило «S&K Ltd. s.r.o.» (Чехія) ланцюгів на 58 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч на умовах DAP поставлять 909 погонних метрів тягових ланцюгів виробництва німецької компанії «KÖBO GmbH & Co. KG» для ескалаторів метро за ціною 63 802 грн, що дорівнювало 1 593 євро за курсом НБУ на дату підписання договору. В тому числі:

  • 543 погонних метри – типу ЭТ-2 за кресленням 42.ЕТ.07.00.000 (СБ);
  • 365 погонних метрів – типу ЛТ-4, ЛТ-5 за кресленням 42.ЛТ.04А.00.000 (СБ).

Ці креслення вказала фірма, а замовник вимагав 35.ЕТ.05.00.000 (СБ) і 35.ЛТ.02А.00.000 (СБ), як і раніше. До повномасштабного вторгнення Росії, восени 2021 року він купував у фірми «Ескапром» такі ланцюги виробництва російської компанії «МЕТРОэск». Тип ЭТ-2 коштував 20 292 грн, або 635 євро, а тип ЛТ-4, ЛТ-5 – 18 188 грн, або 570 євро. У 2022 році договір розірвали через заборону ввезення в Україну товарів із держави-агресора.

Таким чином, зі зміною постачальника та виробника ціни в євро піднялись в 2,5 раза.

Фірма «Науково-виробничий центр «Променерговугілля» пропонувала власну продукцію на 30% дешевше. Однак її відхилили, оскільки замовника не влаштувало технічне рішення у якості нормативного документа на ланцюги. Мовляв, воно містить посилання на нечинні чи неіснуючі ГОСТи та передбачає нижчі вимоги до продукції, ніж потрібно (наприклад, сталь марки Hardox 450, яку замовник не визнав еквівалентом сталі марки Quard 400).

Також замовник вимагав надати відгук від будь-якого метрополітену або підрозділу, що експлуатує або утримує тунельні ескалатори в метрополітені, про позитивний досвід під час експлуатації тягових ланцюгів запропонованого виробника. А «Променерговугілля» принесло відгук від «Черкаської ТЕЦ», який стосувався скребкових тягових ланцюгів.

Після відхилення «Променерговугілля» переможцем обрали наступну фірму «S&K Ltd. s.r.o.». Це рішення оскаржив у АМКУ «Крюківський вагонобудівний завод», заявивши про невідповідності щодо європейських стандартів. Проте він не зміг нічого довести.

Дорожчими конкурентами були згаданий вище виробник «КВБЗ», а також «Ескапром» із продукцією німецької «AUFT Produktions und Vertriebs GmbH» та «Фаворитліфт» із продукцією турецької «Assmann Technologies Elektrik Elektronik Sanayi ve Ticaret Ltd».

Директором створеної в 2015 році чеської «S&K Ltd. s.r.o.» є Сергій Сухий із Праги, а володіє нею київське АТ «ЗНВКІФ «Юджин Кепітал» Євгена Ущеки з Києва. Цей фонд співволодіє фірмою «Смарт Ексім», яка, за даними «Залізниці без корупції», поставляла «Укрзалізниці» російське електрообладнання по завищених цінах. Крім того, «Юджин Кепітал» згадується в кримінальному провадженні поліції щодо можливого відмивання коштів, фальсифікації фіндокументів, зловживання владою або службовим становищем.

Анна Сорока, «Наші гроші»