В Черкасах закуповують картоплю як Резніков – майже втричі дорожче від сусідніх регіонів
15.05.2023   //  

Ряд підприємств Черкаської області у березні та квітні провели тендери на постачання картоплі старого врожаю за завищеними цінами. Про це свідчать дані з системи «Прозорро».

Черкаський зоологічний парк «Рошен» замовив картоплю по 18 гривень за кілограм (загальна вартість закупівлі 0,26 млн гривень, постачальник ФОП Леонід Андріяш).

Черкаська обласна дитяча лікарня замовила картоплю по 16 гривень за кілограм (0,35 млн грн гривень, ФОП Олександр Коваль).

Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради замовив картоплю по 15 гривень за кілограм (2,35 млн гривень, ТОВ «Торговий дім «Ходак»).

Ці ціни значно вищі від ринкових та відповідають контрактним цінам Міністерства оборони, яке досі тримає закупівлі картоплі на рівні 12-18 гривень.

Згідно інформації Державної служби статистики України, середня ціна на картоплю у Черкаській області цього року коливалась від 9,16 до 9,33 грн.

Також «Наші гроші» проаналізували більше сотні крупних закупівель картоплі у інших регіонах у цей же період. Середня закупівельна ціна картоплі склала 9 грн за кілограм, що в половину дешевше, ніж в закупівлях перечислених черкаських підприємств.

Як приклади успішних та економних закупівель, можна привести Полтавську обласну лікарню ім.Скліфосовського, яка придбала картоплю по 6,99 гривень. Відділ освіти Саксаганської районної ради замовив по 7,77 гривень. Пуща-Водицький психоневрологічний інтернат закупив по 8,50 гривень.

Джозеф Конрад, «Школа аналітиків»