Після публікації «Наших грошей» «Енергоатом» розірвав договір на 335 млн із суперкоштовними кабелями, пославшись на… дефіцит виробників
11.05.2023   //  

ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП «НАЕК «Енергоатом» 28 лютого, через день після публікації «Наших грошей», розірвав договір з ТОВ “Енергопромбуд” стосовно робіт на Південноукраїнській АЕС на 335 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Фірма «Енергобуд» 14 лютого отримала підряд на модернізацію керуючих систем безпеки енергоблоку №3 ПАЕС із заміною уніфікованого комплексу технічних засобів в частині КСБ-1. На наступний день технічна рада ПАЕС прийняла рішення щодо перенесення терміну модернізації на 2024 рік. Але угода з фірмою на той момент залишилась нерозірваною.

26 лютого «Наші гроші» повідомили про цей тендер. У нашій інформації йшлось про те, що  більше 10 відсотків підряду припало на купівлю кабелів КВВГЕнг – 41 млн грн з загальної суми договору 335 млн грн. Їхні ціни були значно завищеними. У порівнянні з січневим прайсом крупного продавця «Укрпровід» ціни атомників тоді виявились вищими в середньому у 2,6 раза.

Через день після цього повідомлення, 28 лютого замовник прийняв рішення розірвати угоду. І при цьому зазначив іще одну підставу для розірвання договору:

«враховуючи дефіцит потужностей заводів виробників кабельно-провідникової продукції в 2023 році».

Завищення ціни кабелів вдалося виявити завдяки тому, що у “Прозорро” були оприлюднені локальні кошториси та підсумкову відомість ресурсів на цей проект. Але, як показав аналіз «Наших грошей», у половині випадків ні «Енергоатом» та його підрозділи, ні підрядники цього не роблять.

Ми відібрали всі договори в системі «Енергоатома» за кодом CPV 45000000-7 «Будівельні роботи та поточний ремонт» понад 1 млн грн, підписані з 1 січня по 8 травня 2023 року. А потім залишили у вибірці лише закупівлі будівельних робіт, ремонтних робіт і технічного переоснащення тощо, які в принципі можуть містити кошторисну документацію. Таких закупівель виявилось тридцять. Половина містила підсумкову відомість ресурсів або хоча б локальні кошториси в договорі або в складі тендерної пропозиції переможця, а половина – ні. Зокрема у двох випадках кошторисна документація була недоступна для широкого загалу, оскільки переможець опублікував її у спеціальному кошторисному форматі .imd.

Анна Сорока, «Наші гроші»