Обласна лікарня замовила рентгенокотрастних засобів на 8 млн фірмі з кримінальним шлейфом
02.05.2023   //  

Обласна лікарня в Одесі уклала договір на 10 тисяч флаконів і 6 тисяч пачок рентгенокотрастних засобів на 7,8 млн грн. Їх поставить місцева компанія «‎Сана Ко», яка неодноразово ставала фігуранткою кримінальних розслідувань і має ознаки зв’язку із керівництвом лікарень.

18 квітня Одеська обласна клінічна лікарня уклала договір на поставку фармацевтичної продукції на 7,8 млн грн. ПП «‎Сана Ко» має до кінця року поставити 10 тисяч флаконів йогексолу та 6200 пачок сульфату барію, призначених для діагностики на рентгенапаратах. Поставки виконуватимуться 1-2 рази на тиждень маленькими партіями. Про це стало відомо з порталу Prozorro.

Цю закупівлю лікарня провела за процедурою відкритих торгів з особливостями, на які зайшло лише ПП «‎Сана Ко». Загалом же з початку 2023 року підприємство взяло участь у 184-х закупівлях з очікуваною вартістю 112,7 млн грн. І лише у двох випадках мала конкурентів. В одній з них — на 1,9 млн грн дешевшу пропозицію другого учасника відхилили через невідповідність окремих документів.

У результаті впродовж 2023 року із «‎Сана Ко» уклали 166 договорів на 95,9 млн грн. Замовники — організації з Одеської, Миколаївської, Хмельницької, Львівської, Вінницької, Закарпатської та Тернопільської областей.

Згідно з даними модуля аналітики BI Prozorro, за час існування системи «Прозорро» з 2015 року, лідером публічних закупівель у сфері медицини в Одеській області є ПП «‎Сана Ко». Підприємство отримало чверть усіх контрактів у регіоні на майже 600 млн грн. Це і не дивно — підприємство було зареєстроване в Одесі, а його керівники мають ознаки зв’язків із лікарями місцевих комунальних медзакладів.

ПП «‎Сана Ко» зареєстроване в Одесі у 2000 році зі статутним капіталом у 400 грн. Власниця і директорка фірми Оксана Кошель до кінця грудня 2021 року володіла також місцевою мережею аптек ТОВ «‎Санафарм». Обидві фірми вказують на свою причетність до групи SanaGroup, яка торгує ліками через мережу аптек «‎Будьте здорові» в Одеській області та Львові.

З 2015-го по 2018-й Оксана Кошель була серед бенефіціарів ПП «‎Нефросервіс». Ця компанія входить до ТОП-10 постачальників у медзакупівлях Одещини із загальною сумою контрактів у понад 200 млн грн. Наразі нею керує Олександр Пархоменко — лікар-нефролог одеської приватної «Клініки Святої Катерини», який до 2015 року працював у міській лікарні №10 в Одесі.

Ще одна підконтрольна Кошель фірма — ТОВ «Скай-Фарма». Оксана Кошель обліковується як його засновниця з 2005 року — разом із Сергієм Солтиком, який з 2004-го року керує комунальними медзакладами в Одеській області, а нині є головлікарем міської лікарні у Чорноморську.

Крім того, місцеве видання «Думська» припускало, що «‎Нефросервіс» родини Кошелів пов’язане із колишнім міністром охорони здоров’я Максимом Степановим, який у 2008-2010 роках обіймав посаду першого заступника голови Одеської ОДА, а з 2017-го по 2019-й рік — очолював ОДА. Також його дружина керує клінікою, яка спеціалізується на нефрології. Втім прямих зв’язків із компаніями у відкритих джерелах відстежити не вдалося.

Раніше в «‎Сана Ко» працював Євген Єрьоменко. З 2013-го по 2016-й він обіймав посаду директора Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Полтавській області.

За даними реєстру судових рішень, компанія неодноразово потрапляла в поле зору правоохоронців. Так, у 2016 році в Одесі було відкрите кримінальне провадження щодо зловживання владою в обласній лікарні, посадовці якої нібито підписували із «‎Сана Ко» договори за результатами тендерів, хоча пропозиції компанії насправді не відповідали умовам. А в 2018-му вже дніпровські поліцейські розслідували справу продажу необлікованого спирту. Певна партія отримала заборону на реалізацію і застосування, ймовірно тому що була підроблена. Цей спирт нібито продавали бюджетним організаціям зокрема і через ПП «‎Сана Ко».

Загалом же, на ринку закупівель в Україні підконтрольні Кошель ПП «‎Сана Ко», ТОВ «‎Санафарм», ТОВ «Скай-Фарма» і ПП «‎Нефросервіс» мають підряди на 1,4 млрд грн.

 

Матеріал підготовлено журналісткою проєкту DOZORRO TI Ukraine Дариною Синицькою за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS»