Під час війни продавці електроенергії населенню вдвічі збільшили свої заробітки до 3,8 мільярда. Причому тут збитки «Енергоатому»?
27.04.2023   //  

Під час повномасштабної війни у 2022 році постачальники електроенергії для населення за пільговим тарифом у більш як два рази збільшили прибутки, повідомляє телеграм-канал «Монополіст».

У 2021 році 23 постачальника універсальних послуг (ПУПи) сукупно отримали 1,55 млрд грн прибутку. В 2022 році їхній прибуток зріс до 3,85 млрд грн.

При цьому регульовані державою тарифи ПУПів на постачання електроенергії населенню на початку 2022 року зросли незначно порівняно з серпнем 2021 і не переглядались під час вторгнення.

Водночас споживання електроенергії населенням у 2022 році зменшилось на 16%.

Тарифи на електроенергію для населення в Україні субсидуються державою. Побутові споживачі платять за електроенергію 1,44 грн/кВт-г при споживанні до 250 кВт-г на місяць та 1,68 грн/кВт-г за весь обсяг, якщо споживають більше цієї норми. Це в більш як в чотири рази нижче від ринкових цін.

Різниця між пільговим та ринковим тарифами покривається за рахунок державної генерації – «Енергоатому» та «Укргідроенерго» по моделі покладання спеціальних обов’язків (ПСО) згідно з постановою Кабміну №483 від червня 2019 року.

Постачати е/е населенню можуть виключно ПУПи – це постачальники на території обслуговування конкретного обленерго, які належать власникам обленерго.

У жовтні 2021 року Міненерго розробило проєкт фінансового ПСО. Воно передбачало, що державна генерація «Енергоатом» та «Укргідроенерго» продають ПУПам електроенергію по ціні Ринку на добу наперед (РДН), а потім грошима компенсують різницю між ринковою ціною і вартістю постачання населенню.

Але фінансове ПСО не спрацювало через сильне падіння споживання електроенергії промисловістю після початку повномасштабної війни. Тому Міненерго своїм наказом зобов’язало «Енергоатом» передавати додатковий обсяг електроенергії ПУПам для компенсації втрат від постачання е/е населенню, адже лише витрати на транспортування електроенергії до побутового споживача перевищують пільговий тариф.

Наприклад, найдешевший тариф на доставку електроенергії (тарифи «Укренерго» на передачу та диспетчеризацію плюс тариф обленерго на розподіл) у Києві (тариф «ДТЕК КЕМ») становить 1,2 грн/кВт-г без ПДВ. Найвищий – у «Закарпаттяобленерго» 2,2 грн грн/кВт-г без ПДВ.

Це вартість лише доставки без затрат на покупку електроенергії і без ПДВ.

Тобто «Енергоатом» безкоштовно постачає частину своєї електроенергії ПУПам. Але при цьому «Енергоатом» за 2022 рік показав 3,3 млрд грн збитку, а ПУПи – 3,8 млрд грн прибутку.

Для прикладу, в березні 2023 «Енергоатом» передав ПУПам майже 2 млн МВт-г для населення і ще 0,67 млн МВт-г для компенсації різниці в ціні і вартості доставки.

Загалом цей обсяг становить більше половини місячного виробітку «Енергоатому».

Оскільки внутрішня статистика ПУП непублічна, то лише обмежене коло осіб насправді знає, скільки постачальник універсальних послуг поставив населенню у своєму регіоні, а скільки продав бізнесу.

Відповідно ПУП може завищувати обсяги споживання електроенергії населенням і отримувати більше безкоштовної електроенергії від «Енергоатому» для компенсації втрат, але перепродавати цю електроенергію бізнесу за ринковим тарифом.

Водночас обленерго, які афілійовані з ПУП, можуть прикривати таке нецільове використання електроенергії.

Таким чином більш як двократне зростання прибутків постачальників електроенергії населенню за пільговим тарифом на тлі загального падіння споживання є свідченням можливої перепродажі ними частини електроенергії по ринковому тарифу, яку вони безкоштовно отримують від «Енергоатому» для компенсації витрат.

При цьому монополія ПУПів закріплена правилами. Щоб отримати статус ПУПа, незалежний постачальник повинен мати не менше 50 тис. споживачів. І отримати таку кількість споживачів при монополії через зв’язку ПУП-обленерго практично неможливо.

«Монополіст»