Енергетики Ахметова у березні заробили 1 мільярд на рівному місці завдяки діям «Енергоатому»
24.04.2023   //  

Упродовж березня на спотовому ринку електроенергії в Україні відбувалася «торгівля повітрям». Саме так у 2020 року його працювала державна компанія «Центренерго», яка тоді перебувала під контролем Ігоря Коломойського. Сьогодні вигодонабувачем цього процесу на енергоптоках «Енергоатому» є ДТЕК Ріната Ахметова, написав Сергій Головньов у «Дзеркалі тижня».

Схема березня 2023 року працює так.

Державний оператор атомних електростанцій НАЕК «Енергоатом» на ринку на добу наперед свідомо ставить завищену ціну електроенергії. В результаті частина його ресурсу не продається і випадає на балансуючий ринок.

На балансуючому ринку цю електроенергію по 1 копійці за мегават-годину купує генерація ДТЕК Ріната Ахметова. Потім продає її споживачам за ринковою ціною — близько 3 000 грн/МВт·год.

Тож виходить, що державна компанія виробляє електроенергію, але не продає. А приватна — не виробляє, але продає. За нашими підрахунками, тільки в березні, коли обсяги неакцептованого ресурсу на балансуючому ринку були найбільшими, «Енергоатом» втратив близько 1 мільярда гривень, які заробила ДТЕК. Побічним наслідком цієї схеми було збереження високої ціни на електроенергію навіть у профіцитні години.

Вочевидь така схема не могла відбуватися без як мінімум мовчазного схвалення керівників галузі від держави. Серед них міністр енергетики Герман Галущенко, який раніше сам працював в «Енергоатомі» заступником діючого президента Петра Котіна, голова Нацкомісії з регулювання енергетики Костянтин Ущаповський і куратор галузі в офісі президента, заступник голови ОП Ростислав Шурма.

Показово, що наприкінці 2022 року керівник ДТЕК Максим Тимченко публічно критикував керівництво галуззю з боку держави. Найбільше обурення у холдингу викликала ідея Шурми перекласти частину спецобов’язків із компенсації пільгової ціни населенню на теплову генерацію. Тобто на ДТЕК.

У неформальних розмовах із журналістами представники ДТЕК прямо вказували, що «Шурма, Ущаповський і Галущенко розвалили енергосистему»: «Енергоатом» у збитках, видобуток державного вугілля критично впав, «Центренерго» — банкрут.

2023 року чергова інформаційна війна між ДТЕК і діючими енергетичними чиновниками закінчилася. Поки «Енергоатом» зазнає збитків на користь ДТЕК, енергосистема у мирі та спокої.