Прикордонники вже проводять відкриті торги на «речовку» і харчі у «Прозорро» – огляд вражаючих цін
20.04.2023   //  

23 квітня Міноборони повинно поступово почати публікацію закритих цін на харчі та «речовку» (взуття, одяг тощо), які проводить зараз і проводило з початку вторгнення без використання Прозорро. Відомство Олексія Резнікова змушене розкритись на підставі закону щодо розкриття його закупівельних цін на НЕзбройові товари, прийнятого після січневої публікації «Дзеркала тижня» про харчові контракти Міноборони.

Напередодні цієї визначної події «Наші гроші»  виявили, що військові частини під час вторгнення проводять у «Прозорро» відкриті торги (оголошено близька 500 закупівель з особливостями).  Також військові частини оприлюднили близька 6000 звітів про закупівлю, не очікуючи набрання чинності жодними законами. Просто відразу після закупівлі. Закупив – відзвітував.

Так само підрозділи Державної прикордонної служби  проводить у «Прозорро» свої закупівлі по абсолютно нормальній процедурі «відкриті торги з особливостями».

І на таких торгах прикордонників та військових є конкуренція. Наприклад, по вітровологозахисним штанам – шість учасників з падінням ціни на 10% до 2500 грн від «Астра люкс».

На торгах прикордонників є абсолютно адекватні ціни. Наприклад, у закупівлі риби на 3 мільйони гривень з доставкою у Київ прикордонники мають заморожений обезголовлений мінтай по 105,60 грн/кг і хек по 109,20 грн/кг.

Тоді як Міноборони у всіх діючих контрактах з 8 постачальниками по всій Україні закуповує мінтай по 120-150 гривень за кілограм, а хек від 130 до 151 гривні. Тобто очевидно, що постачальники Резнікова тримають ціну риби для солдатів, що знаходяться у Києві, щонайменше на 15% вище від прикордонників.

Закупівлі взуття прикордонників виграв український «Талан», а не якісь «прокладки» з якимось турецьким товаром. Утеплені черевики вийшли по 1860 гривень за пару, високі берці – 2490 грн.

Рюкзаки бойові Mil Tec 36 літрів (Німеччина) обійшлись у 1585 гривень, що відповідає ринковим пропозиціям:

Тож чекаємо на відповідь Міноборони.

Безумовно, не йдеться про те, щоб примусити міністерство переводити свої закупівлі у режим звичайних для мирного часу відкритих торгів з довгими процедурами. Більше того, не йдеться по розкриття купи контрактних подробиць. Для початку потрібно оприлюднити лише ціни за одиницю закупівлі. За 1 кг картоплі, за 1 бронежилет четвертого класу, за берці з можливістю розрізнити вітчизняні литі і імпортні незрозуміло які. І по ходу Міноборони має переключати частину своїх НЕзбройних закупівель на рамкові торги. Щоби у нормального бізнесу була можливість долучитись до поставок армії на більш прозорих умовах, ніж сьогоднішніх правилах команди Резнікова.

 

Юрій Ніколов, «Наші гроші»