«Енергоатом» замовив у «Westinghouse» обладнання для РАЕС на 14 мільйонів євро
19.04.2023   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 12 квітня без торгів уклало угоду з компанією «Westinghouse Electric Sweden AB» (Швеція) про закупівлю обладнання для підвищення безпеки Рівненської АЕС на 13,80 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У лютому та квітні 2024 року виробник поставить дві системи довготривалого відведення тепла від системи герметичного огородження (СГО) для модернізації енергоблоків №1-2 РАЕС по 6,90 млн євро за комплект. Гарантія складає два роки після поставки, а строк служби – 30 років. Ці системи необхідні для збереження цілісності СГО і забезпечення надійного та ефективного функціонування системи зовнішнього охолодження корпусу реактора і підвищення рівня безпеки енергоблоків з реакторною установкою ВВЕР 440 в умовах запроектних аварій, що супроводжуються важким пошкодженням активної зони.

Аванс 20% оплатять за місяць після укладення угоди, аванс 30% – за півтора місяця після готовності продукції до відвантаження, а решту – протягом двох місяців після поставки.

Закупівлю провели без торгів через відсутність конкуренції з технічних причин. Загальна система довготривалого відведення тепла та її можливі конфігурації були запатентовані «Westinghouse Electric Sweden AB» у Європі, Німеччині та США, причому європейський та американський патенти підтверджені в Україні, німецький – у процесі. Крім того, вона розробила для «Енергоатома» елемент вказаної системи – динамічний насосний агрегат із гідравлічною приводною турбіною. Тому замовник вирішив, що лише ця компанія може виготовити і поставити системи довготривалого відведення тепла від СГО для РАЕС.

Фірма-виробник «Westinghouse Electric Sweden AB» є швецькою філією американської компанії «Westinghouse Electric Company». У 2017 році «Westinghouse Electric Company» збанкрутіла, а в 2018 році «Toshiba» продала її за $4,6 млрд компанії «Brookfield Business Partners», яка є дочірнім підприємством канадської інвестиційної корпорації «Brookfield». Торік інша «дочка» «Brookfield Renewable Partners» та канадська корпорація «Cameco» оголосили, що придбали «Westinghouse Electric Company» у «Brookfield Business Partners» в рамках угоди на $7,9 млрд, включаючи борг. «Brookfield Renewable Partners» та його інституційні партнери будуть володіти 51% акцій, а «Cameco» володітиме рештою 49%.

Анна Сорока, «Наші гроші»