На Єдиний телемарафон роздали півмільярда обраним олігархам і колишнім «ахметівцям»
18.04.2023   //  

Державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» 12 квітня уклало низку угод на виготовлення та поширення у 2023 році контенту для цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом» на загальну суму 465 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Найбільшу суму 146 млн грн отримає новачок телемарафону ТОВ «Ми – Україна» (ціна години контенту 163 тис грн). Ця фірма з’явилась в телемарафоні наприкінці минулого року. Після того як «Новинна група Україна» Ріната Ахметова здала свою ліцензію державі і її тележурналісти перейшли на новий телеканал «Ми – Україна». За чиї гроші фінансувався телеканал до отримання державного підряду – невідомо. Бенефіціаром ТОВ «Ми – Україна» є Ігор Петренко. За даними «Детектор.медіа», це директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень, а фінансувати канал могли нібито через «Енергоатом»

Решту підрядів розподілили між телеканалами традиційних олігархів. Причому вартість їх контенту оцінено на третину дешевше від новачка, який наприкінці минулого року кілька місяців вів ефіри без відповідної угоди в «Прозорро».

ТОВ «СЛМ Новини» Віктора Пінчука отримає 112 млн грн (119 тис грн за годину).

ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1» з групи Ігоря Коломойського отримає 110 млн грн (117 тис грн за годину).

ПрАТ «Телеканал «Інтер» Валерія Хорошковського, Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна отримає 97 млн грн (по 104 тис грн за годину).

Також 29 грудня угоду на виробництво контенту для Єдиного телемарафону уклав парламентський телеканал «Рада». Він має заплатити 120 млн грн компанії «Кінокіт», співвласниками якої Володимир Оселедчик і Юлія Дроздова, відповідно лектор і випускниця Української кіношколи, заснованої дружиною тодішнього замголови Офіса президента Кирила Тимошенка.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»