Після вторгнення барит для «Укргазвидобування» подорожчав у доларах в півтора раза
30.03.2023   //  

АТ «Укргазвидобування» 22 березня за результатами тендеру замовило фірмі «Торгова трубна компанія» бариту на 145 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До жовтня на Харківщину на умовах DDP (з доставкою) поставлять 7 тис т баритового обважнювача по 20 670 грн, або $565 за тонну. Це має бути барит виробництва турецької компанії «ADO Mining» або баритовий концентрат виробництва болгарської компанії «Barite Mining». Мінерал додають у розчин для буріння, щоби той зберігав щільність.

Востаннє «Укргазвидобування» замовляло баритовий обважнювач фірмі «Нафтосервіс» за понад півроку до повномасштабного вторгнення Росії, у липні 2021 року. Тоді продукція цих самих виробників на таких самих умовах поставки тоді коштувала 9 852 грн, або $362 за тонну. Тобто у півтора раза дешевше від нинішньої ціни в доларовому еквіваленті.

Потім дві закупівлі не вдались. Перші торги оголосили у вересні 2021 року з очікуваною ціною 7 671 грн, або $289 за тонну. На них прийшов лише «Нафтосервіс» із ціною 7 260 грн, або $276 за тонну, тож у листопаді їх відмінили через нестачу учасників. Другі торги оголосили у грудні 2021 року з очікуваною ціною 10 029 грн, або $369 за тонну. На них прийшли «Нафтосервіс» та «Імексмет». Однак їх відхилили, бо вони замість сертифікату безпечності матеріалу MSDS від виробника надали документ від держпідприємства МОЗ.

Фірма взяла свій перший підряд без конкуренції, бо на торги більше ніхто не прийшов.

Дніпровською «Торговою трубною компанією» володіє та керує Андрій Лябогов. До 2018 року він володів «Нафтосервісом» з його нинішнім єдиним засновником Анатолієм Бєліченком. Також принаймні до 2011 року Лябогов співволодів фірмою «Інко-Профіт» разом із Володимиром Телевним та її нинішнім єдиним засновником Дмитром Закорою.

«Інко-Профіт» до 2019 року був засновником фірми «Інко-Профіт Сервіс», якою тоді керував Віталій Дудченко. Зараз останній володіє і керує згаданою фірмою «Імексмет», яку «Укргазвидобування» відхилило на тендері в 2021 році разом з «Нафтосервісом».

Нині Лябогов і Бєліченко є співзасновниками споживчого товариства «Укрбурснаб», директором якого є Геннадій Телевний. Колись співвласником цього товариства був Сергій Гризун – колишній депутат міськради Дніпра від «Блоку Петра Порошенка».

Анна Сорока, «Наші гроші»