Комунальники Кривого Рогу на «заточених» торгах купили турецькі автобуси по 11 млн
24.03.2023   //  

КП «Міський тролейбус» Криворізької міської ради Дніпропетровської області 20 березня за результатами тендеру замовило фірмі «Сучасні вантажівки» автобусів на 109 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять десять низькопідлогових міських автобусів Guleryuz Ecoline 12 на 64 пасажира виробництва «Güleryüz Karoseri Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.» (Туреччина) по 10,89 млн грн, або $298 тис. На турецькій версії сайту виробника вони звуться Cobra GD272 LF.

У 2019 році Франківськ замовляв цій самій фірмі автобуси Guleryuz Cobra GD272 LF у півтора раза дешевше – по 5,50 млн грн, або $197 тис. Вони мали більшу місткість 95 пасажирів, двигун Cummins Євро 5 замість Daimler Євро 6, слабший кондиціонер тощо.

«Чернігівський автозавод» скаржився замовнику на дискримінацію. Зокрема він вимагав збільшити максимальну ширину автобуса з 2500 мм до 2550 мм і висоту з 3150 мм до 3250 мм, дозволити залежну передню вісь тощо. Ще фірму не влаштовувало, що аналогічний договір міг стосуватися виключно низькопідлогових автобусів. На її думку, в сукупності технічним вимогам відповідав лише турецький автобус Guleryuz Cobra GD272 LF, який Франківськ у 2019 році купив дешевше. Зрештою нині саме його нову версію й купили.

Замовник заперечив дискримінацію. Мовляв, на ринку достатньо пропозицій, автобуси з низькою підлогою специфічні, а порівнювати ціни зі старими закупівлями недоцільно, бо є «багато факторів, які впливають на формування ціни, один із яких – курсова різниця».

«Завод Електронмаш» скаржився на дискримінацію в АМКУ. Він теж вимагав збільшити максимальну ширину автобуса з 2500 мм до 2550 мм, а також висоту підлоги на входах із 340 мм до 360 мм, але замовник зробив це сам. Ще фірма скаржилась на вимогу принести підтвердження від організатора системи оплати проїзду КП «Центр електронних послуг» щодо сумісності з нею встановлених на автобусах валідаторів. За її словами, виконати це за період подання пропозицій неможливо. Торги оголосили 8 лютого. «Центр електронних послуг» 16 лютого надав інформацію про виробників сумісних валідаторів. Скаржник 17 лютого звернувся до виробника «Mikroelektronika Spol. s r.o» (Чехія), щоб з’ясувати, чи можна купити обладнання і погодити технічні параметри підключення, але відповіді не отримав. Строк подання пропозицій сплив 20 лютого. Адмінколегія АМКУ вирішила, що скаржник документально не підтвердив неможливість виконання оскаржуваної вимоги.

Держаудитслужба перевіряє тендер на підставі виявлених нею ознак порушень закону.

Фірма «Зернотрейд» Олега і Наталії Логутових пропонувала на 9% дешевші автобуси Asiastar JS6120GHC виробництва «Yangzhou Yaxing Motor Coach Co., Ltd.» (Китай). Але її відхилили, бо вона не принесла згадане підтвердження від організатора системи оплати проїзду щодо сумісності валідаторів, банківську гарантію, аналогічний договір, а також довідки про досвід, локалізацію та про те, що вона не працює на окупованих територіях.

Дорожчим конкурентом був «Торговий дім «Літан» співвласників фірми «Дуотранс» Дмитра Науменка та Олега Сухова. Суперник пропонував автобуси Isuzu Citiport Bus виробництва компанії «Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş.» (Туреччина).

За даними системи «YouControl», фірма «Сучасні вантажівки» входить у групу родини Мещаніних, головним активом якої є автомобільний холдинг «Автек». Засновниками переможця є «Супермаркет вантажної автотехніки Автек», «Ріалто» та ПАТ «ЗНВКІФ «Коннект». Кінцевими бенефіціарами вказані брат і сестра Євгеній та Ольга Мещаніни.

«СВА Автек» записаний на «Ріалто» і «Коннект», а «Ріалто» – на «Коннект» і Мещаніну.

У кінці 2013 року акції «Коннекту» належали белізькому офшору «Пальміра Фінанс ЛТД» і фірмі «Дженерал Істейт» Мещаніної. У 2011-2014 роках фондом управляло ТОВ «КУА «Інвестиційні партнери» Андрія Журжія – колишнього нардепа від «Самопомочі». Нині ж єдиним акціонером «Конекту» є згадана вище фірма «Дженерал Істейт» Мещаніної.

Анна Сорока, “Наші гроші”