«Укрзалізниця» замовила в естонців рейки дешевше, ніж Шмигаль домовився з французами
22.03.2023   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» 27 лютого без торгів, за «воєнною процедурою» уклала угоду з фірмою «AS Skinest Rail» (Естонія) про поставку рейок на $15,90 млн, або 581,44 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На поточний рік замовили 10 тис тон рейок типу Р-65 із загартованою поверхнею кочення, першої категорії, довжиною 25 м. Їх поставлятимуть партіями на умовах DAP на станцію прикордонного переходу Мостиська ІІ (Україна) – Медика (Польща). Тобто без оплати постачальником мита та без митного очищення. Ціна за одиницю в звіті про договір не вказана. Якщо розділити вартість угоди на обсяг, вийде $1 590, або 58 тис грн за тонну.

У грудні «Укрзалізниця» замовила такі ж рейки Р65 у французького виробника «Saarstahl Rail». Контракт було укладено в ході візиту прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля до Парижа. Тоді шляхом ділення виходила на третину вища ціна – 1 980 євро, або $2 089 за тонну за курсом НБУ на дату підписання угоди. Але після публікації «Наших грошей» про цю угоду прес-центр «Укрзалізниці» 6 січня повідомив, що на той момент вартість тонни, сформована за формулою, складала 1 725 євро за тонну. Це дорівнювало $1 829, що на 15% дорожче від ціни нинішньої закупівлі.

Що до малих закупівель інших замовників, то в грудні «Укргазвидобування» замовило фірмі «Скинест Рейл ЮЕй» зовсім трохи чеських рейок Р65 по 81 тис грн, або $2 229 за тонну. Ціна включає ПДВ і доставку на Харківщину. Без ПДВ було би $1 858 за тонну.

Всі ціни від європейських виробників значно вищі від цін «Метінвесту» Ріната Ахметова, по яким «Укрзалізниця» купувала рейки до вторгнення. В 2021 році купуали по 33 780 грн, або $1 264 за тонну.

Створена в 1997 році естонська фірма «AS Skinest Rail» пише на сайті, що займається «комплексними залізничними рішеннями». За даними сайту «Inforegister», вона належить естонській фірмі «Skinest Grupp AS» естонського підприємця Олега Осиновського. В Україні «AS Skinest Rail» заснувала вищезгадану київську «Скинест Рейл ЮЕй», яка загалом із 2016 року отримала державних підрядів через «Прозорро» на 17,46 млн грн.

Анна Сорока, «Наші гроші»