Фірма, яку у 2019 році покарали за розпил харчових підрядів Міноборони, повернулась на підряди Резнікова у 2022 році
02.03.2023   //  

У 2021 році OECD випустив бюлетень про змови на торгах у державних закупівлях у Східній Європі і Центральній Азії (скачати весь oecd-gvh-newsletter17-july2021-ru_copy).

Україна була представлена статтею державної уповноваженої Ольги Нечитайло. Вона розписала кейс про змову на закупівлях Міністерства оборони по послугам харчування.

Це була історія велетенської змови на перших харчових торгах Міноборони у «Прозорро» в 2016 році. Чотири угрупування поділили між собою підряди Міноборони на загальну суму 2,20 млрд грн. за географічним принципом:

Розслідування Антимонопольного комітету очолювала держуповноважена Агія Загребельська. Тоді було застосовано інноваційні підходи для доказування змов, аналіз економічної поведінки змовників зайняв 300 томів (подробиці). І на початку 2019 року справа була завершена рекордним штрафом у сумі 869 млн грн.

Однак невдовзі після цього новий президент Володимир Зеленський звільнив Агію Загребельську з АМКУ, та призначив нових держуповановажених. Нова Ольга Нечитайло  вже і похвасталась на всю Європу інноваційним кейсом попередниці.

Однак на цьому історія не завершилась.

Серед звинувачених у змові фірм було ТОВ «Ректан», яке оштрафували на 1 млн грн.

Під час вторгнення ця фірма знову стала постачальником харчів для Міноборони. У контракті від 26 вересня 2022 року вказано, що вона мала постачати картоплю по 14,70 гривень за кілограм, тоді як її ринкова ціна не перевищувала 9 гривень у роздрібних магазинах. І капусту по 26, що було вдвічі дорожче ринку (скачати пдф каталог ТОВ РЕКТАН).

Також «Ректан» фігурував у кримінальному провадженні з присвоєння коштів соціальної програми для харчування у 2018-2020 роках дітей Волинської та Рівненської областей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»