Фісталь заробив $5 мільйонів на зриві поставок «швидких» для держави
10.02.2023   //  

ДП «Медичні закупівлі України» 24 січня за згодою сторін розірвало сім договорів із фірмою «Автоспецпром» про поставку автомобілів швидкої допомоги на загальну суму 574 млн грн. Фірма повернула гривневий аванс, але різниця в курсах з того часу становить близько 5 мільйонів доларів. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Позаторік «Медзакупівлі» віддали «Автоспецпрому» підряди на постачання 815 автомобілів «швидкої допомоги» на 1,34 млрд грн.

За даними порталу «Є-Дата», за тими контрактами «Автоспецпром» одразу отримав від «Медзакупівель» авансом 1,34 млрд грн, і майже дві третини суми поступово перерахував іншим компаніям за мікроавтобуси та медичне обладнання для комплектації «швидких».

Більшість із тих контрактів не виконувались. Їх продовжували по три-сім разів: останні продовження відбулись у серпні та жовтні – за різними договорами до жовтня або грудня 2022 року. Ці строки вже спливли. Згідно відповіді «Медзакупівель» від 26 грудня 2022 року на запит «Наших грошей», за тими договорами було поставлено чверть замовлених «швидких»: 197 із 815. Тобто «Автоспецпрому» залишалось поставити 618 «швидких».

Однак 24 січня 2023 року сім договорів щодо 343 повнопривідних «швидких» типу С на суму 574 млн грн були розірвані за згодою сторін:

«з урахуванням листа Постачальника щодо неможливості поставки товару враховуючи форс-мажорні обставини, які склалися у зв’язку з військовою агресією з боку росії».

Строк дії цих договорів сплив у жовтні-грудні 2022 року. На дату відповіді на запит за ними не було поставок.

У графі «Сума оплати за договором» вказано 0 грн. Адже, за даними «Є-Дата», фірма 26 січня 2023 року повністю повернула «Медзакупівлям» аванс за розірваними договорами. На момент укладання угод сума виплаченого авансу становила $21,20 млн, на момент повернення – $15,69 млн.

Нагадаємо, у цих договорах були прописані штрафні санкції, які мали накладатись на підрядника за зрив поставок. Однак їх до «Автоспецпрому» не застосовували. Ба більше, «Медзакупівлі» зробили нове замовлення цій фірмі влітку 2022 року на «швидкі» типу С на 146 млн грн. Ціна в доларах зросла на 3-22% проти 2021 року (детальніше у статті «Обласканий Фісталь. Як в Україні створили монополію на постачання «швидких»).

«Медзакупівлі України» можуть ініціювати судовий позов по стягненню з «Автоспецпрому» штрафних санкцій.

Нагадаємо, раніше «Наші гроші» порахували скільки штрафних санкцій могла стягнути держава з фірми Фісталя. В ідеалі державна казна мала б поповнитись на 328 мільйонів гривень по повністю невиконаним угодам, та ще півсотні мільйонів мало б бути від частково виконаних (розрахунки за посиланням). Така сума штрафних санкцій повністю б перекрила прибуток Фісталя від курсових різниць.

Кінцевими бенефіціарами «Автоспецпрому» є Герман Фісталь, а також сини його покійного брата Володимира Фісталя – Артем Фісталь і неповнолітній Еміль Фісталь, якого в цьому статусі представляє Світлана Фісталь. Батьком Германа та Володимира Фісталів є відомий лікар і професор Еміль Фісталь, який останніми роками працював в окупованому Росією Донецьку та отримував нагороди так званої «ДНР».

Анна Сорока, Юрій Ніколов, «Наші гроші»