Оточення Довбенка йде в АРМА попри його оголошення в розшук
01.02.2023   //  

До конкурсу на керівника керівника Агентства з розшуку та менеджменту активів допуситили Шкляра, Дубовика і Потьомкіна. А детектива НАБУ допустити побоюються.

30 січня комісія з обрання керівника АРМА допустила до конкурсу 16 з 19 учасників (перелік з автобіографіями), двох відхилило. А щодо детектива НАБУ Сергія Рокуня взяли паузу.

Як відмітило «Transparency International Ukraine», Комісія переживає, що його досвід роботи заступником начальника та начальника відділу детективів НАБУ не підходить для керівної роботи. Хоча інші детективи НАБУ навіть з менших посад допускались на конкурси в інші державні установи.

Разом з тим до конкурсу допустили Сергія Шкляра, до якого у комісії були питання. Він не подав довідку про знання української мови. Але оскільки її подання було не обов’язкове, зважаючи на закон про правовий режим воєнного стану.

Пікантність ситуації у тому, що саме НАБУ вело і веде кримінальні провадження щодо корупції в АРМА. А «смотрящего» Довбенка навіть оголосили в розшук за створення злочинного угрупування, яке заробляло на різних схемах в АРМА та інших органах Мінюсту (див. «Корупційні схеми в Мінюсті. За що НАБУ оголосило в розшук Довбенка»).

А допущений Шкляр і є одним з тих юристів, які працювали у Мінюсті саме у епоху розквіту Довбенка за часів дуумвірату БПП-НФ. І не тільки він один. «Наші гроші» знайшли учасників конкурсу, які так чи інакше асоціюються з Довбенком.

Колишній заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр.

Сергій Шкляр. Багато років працював у юрфірмі «Арцінгер», у 2015 році став замміністра юстиції з питань виконавчої служби. На цій посаді він опікувався запуском автоматичної системи розподілу проваджень між виконавцями. Але так опікувався, що Нацполіція і СБУ у лютому 2018 року відкрили кримінальне провадження про ручне втручання у автоматичний розподіл. А вже у травні того ж року Шкляр звільнився за власним бажанням і зрештою повернувся назад в «Арцінгер».

Ганна Огренчук і Андрій Потьомкін

Андрій Потьомкін. З 2015 року був помічником міністра юстиції Павла Петренка та три роки працював на різних позиціях в міністерстві. У 2019 році працював головним юристом АРМА та подав заяву до Генпрокуратури про вчинення злочину тодішнім головою АРМА Антоном Янчуком. Потьомкін звинуватив його у тому, що в АРМА пошкодили статуетку орла з квартири екс-міністра доходів та зборів Олександра Клименка вартістю $46 тисяч.

До приходу в Мінюст Потьомкін працював у ТОВ «Юридична група Ел Сі Еф» Анни Огренчук. Вона у 2019 вийшла заміж за Довбенка, справила з ним скандальне весілля у Сен-Тропе, а у 2020 році «Ел Сі Еф» поглинуло юрфірму «Evris», що належала її новому чоловіку.

Віктор Дубовик. У 2013 році був радником першого віце-премєр-міністра Сергія Арбузова з угрупування «младореформаторів» Януковича. Потім працював у юридичній компанії «Волхв» Олександра Навальнєва. За неймовірним збігом обставин журналісти різних ЗМІ одночасно брали коментарі саме у Довбенка і Дубовика, або у Довбенка і Навальнєва. А у 2020 році Дубовик перебрався в Мінюст, звідки швидко і пішов працювати керівником Офісу протидії рейдерству.

Наразі йде лише перша фаза конкурсу. Міжнародна спільнота обіцяє тримати в фокусі події в АРМА, куди правоохоронці Олега Татарова спрямовують арештоване майно російських олігархів та інші активи, які не бажають проводити через процедуру націоналізації чи конфіскації з подальшим прозорим управлінням чи продажем через ФДМУ та «Прозорро. Продажі».

Юрій Ніколов, «Наші гроші»