«Полтававодоканал» купив генератор удвічі-втричі дорожче від ринку, а дані про решту – просто приховав
31.01.2023   //  

КП «Полтававодоканал» Полтавської обласної ради 27 січня повідомило, що у грудні без торгів замовило генераторів на 30 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Зокрема фірмі «Будгазконсалтинг Лтд» 6 грудня замовили один дизельний генератор SDMO J66 IV за 1,87 млн грн. Вона мала поставити його до кінця 2022 року в Полтаву. Решта деталей, в тому числі умови оплати, невідомі, оскільки договір не оприлюднено.

За даними з відкритих джерел, у французького виробника «SDMO» дизельний генератор SDMO J66 буває в двох варіантах: SDMO J66K Compact у відкритому виконанні та SDMO J66K Silent у всепогодному захисному капоті. Вони трифазні, синхронні, стаціонарні та мають номінальну потужність 48 кВт. Зараз їх можна знайти у продажу відповідно по 580 тис грн та 688 тис грн, що в середньому втричі дешевше від тендерної ціни. Цей інтернет-магазин вимагає аванс, однак пропонує гарантію на два роки та безкоштовну доставку «Новою поштою».

В іншому інтернет-магазині такі генератори коштують дорожче – відповідно 750 тис грн та 925 тис грн під замовлення. Однак це все одно вдвічі дешевше від вартості договору.

Також фірмі «Монтажно сервісне підприємство «Дім електрики» 22 грудня замовили 19 дизельних генераторів на 28,20 млн грн. Вона поставить їх у Полтаву до кінця 2023 року. В цьому випадку відомі лише кількість і сума, а виробника і модель – замовник приховав, чим унеможливив порівняння з ринковими цінами.

Довідково:

Полтавський «Будгазконсалтинг Лтд» належить місцевому жителю Євгенію Сотнику, а директоркою є Олена Саламахо. Раніше, до Сотника вона була засновницею цієї фірми.

Кременчуцьким «МСП «Дім електрики» володіє та керує місцева жителька Наталія Коробка. Воно має спільний номер телефону +380673936645 із кременчуцькою фірмою «МСП-Сатес» Олександра Бужора з Харківської області, яку також очолює Коробка.

Керівником «Полтававодоканалу» з 2017 року є депутат Полтавської облради Василь Воротинцев («Довіра»). Раніше він очолював «Донецьктеплоенерго».

Анна Сорока, «Наші гроші»