«Добропільці» купили сталевий профіль удвічі дорожче в доларах, ніж до вторгнення
19.01.2023   //  

ДП «Добропіллявугілля-видобуток» 17 січня за результатами тендеру уклало угоду з компанією «Спецтрейд Лтд» про закупівлю шахтних стійок для Добропільської та Новодонецької шахт на 30 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 250 т шахтного профілю СВП-27 довжиною 11-12 м зі сталі Ст-5ПС по 122 тис грн, або $3 336 за тонну. Товар поставлятимуть на умовах DDP (із доставкою) протягом двадцяти днів після заявки й оплачуватимуть протягом місяця після поставки.

Фірма подала сертифікат якості на продукцію «Дніпровського металургійного заводу» Олександра Ярославського, яку той продав фірмі «Метінвест-СМЦ» Ріната Ахметова.

Після початку повномасштабного вторгнення такий профіль закуповувало через раніше оголошений тендер тільки «Селидіввугілля». У березні 2022 року воно замовило фірмі «Едстар» продукцію «Азовсталі» Ріната Ахметова по 48 600 грн, або $1 661 за тонну. Її мали поставляти на шахти автотранспортом з післяоплатою протягом восьми місяців.

Саме «Добропіллявугілля» в серпні 2021 року замовляло компанії «Лідер Промснаб» такий профіль виробництва «Азовсталі» Ріната Ахметова по 45 тис грн, або $1 699 за тонну. Його мали поставляти на умовах CPT залізницею на станцію Добропілля або автотранспортом на Добропільську шахту. В лютому 2022 року, до повномасштабного вторгнення, ціну підвищили додатковою угодою до 50 тис грн, або $1 761 за тонну.

Отже, за рік, із великою війною і знищенням «Азовсталі», доларова ціна зросла вдвічі.

Ціна сталі на біржі «LME» відтоді знизилась. У лютому вона складала $505 за тонну, у березні зросла до $630, а потім впала в 1,5 раза і на дату нинішньої угоди складає $417.

Компанія отримала підряд без конкуренції, оскільки на торги більше ніхто не прийшов.

Засновником і директором київської «Спецтрейд Лтд» є Сергій Миколайович Мельников з окупованого Донецька. Особа з такими ПІБ була менеджером зі збуту маріупольської фірми «Лідер Промснаб» директора Сергія Аверіна з окупованого Донецька, яка входить до угрупування Віталія Кропачова. Брат Сергія Аверіна – Євген Аверін улітку 2017 році засвітився на одному з тендерів представником маріупольської фірми «ТД Євроімпекс» директора Дмитра Демянка з окупованого Донецька. Усі три фірми у 2019 році ввійшли до «Топ-20 «кропачовців», які при Порошенку натендерили у шахтарів 6 мільярдів».

Загалом із 2019 року фірма натендерила 182 млн грн, майже всі – у державних шахт.