Оточення Коломойського вперше ввійшло у газові підряди «Укрзалізниці» на 447 млн в компанію до Бєлашова і Жука
18.01.2023   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» 13 січня визначила переможців аукціонів на поставки 15 мільйонів кубометрів газу до квітня поточного року на 447 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

В трьох лотах переможцями стали ТОВ «Газова Компанія «Інвестсервіс» (147,50 млн грн), ТОВ «Газенерго-трейд» (154,48 млн грн) та ТОВ «Ю.комодітіз» (144,75 млн грн). Тепер з ними мають укласти угоди на поставку.

Ціни палива від переможців склали від 29 до 31 гривні за кубометр. Це нижче від котирувань газу на Українській енергетичній біржі. Станом на січень, тут газ продають по ціні в районі 34 гривень, а на березень котирування становляться до 40 гривень за куб.

ТОВ «Газова Компанія «Інвестсервіс» з Полтави записано на Марину Семеренко. За даними видання «Полтавщина», вона тривалий час працювала бухгалтером у відомій на газовому ринку фірмі «Скела терциум» з групи крупного місцевого бізнесмена Сергія Бєлашова, який очолює фракцію «Батьківщини» у Полтавській облраді та є власником банку «Український капітал». «Скела терциум» була постачальником газу «Укрзалізниці» з середини 2000-х років. Формально власницею цієї фірми є Євгенія Федорович. Це сестра дружини Сергія Белашова, у 2015 р. балотувалася у Полтавську міськраду від «Батьківщини».

ТОВ «Газенерго-трейд» зайшло у поставки газу «Укрзалізниці» у кінці 2021 року, і з того часу залізничники замовили їй палива вже на 1,54 млрд грн. Ця фірма замінила ще одного давнього постачальника палива «Юг-Газ» з групи власника «Одесагазу» Ігоря Учителя. Власниками «Газенерго-трейду» є львівській бізнесмен Роман Жук (90% статутного капіталу) та Ірина Кугукова (10%). Роман Жук має низку фірм, що займаються поставками газу, електроенергії, вугілля та іншим бізнесом (Торговий дім «Світ СР», «Енерго прайм», «Захід альянс груп», «Тренд ін», «Благогаз збут», «Промтех-холдинг», «Паливторг», «Вейп дистрибуція», «І.М. Трейд», «Завод мінеральних вод «П’ять джерел», «АЛС юа», ТД «Тепло»).

Першим засновником «Газенерго-трейду» у 2019 році було ТОВ «Юридична фірма «Правова допомога», яке невдовзі після реєстрації переписало фірму на Кугукову. Власниками «Правової допомоги» Володимир Місюрак та Марина Лосенко. Ці двоє юристів також були першозасновниками ТОВ «УТН Безпека» з групи державної «Укртрансфти», яку тоді контролювали менеджери Ігоря Коломойського.

ТОВ «Ю.комодітіз» почало активно вигравати держпідряди у 2020 році. Найбільшими замовниками газу і електроенергії у неї були «СхідГЗК» (666 млн грн) та «Укрпошта».

Одразу після створення в 2018 році компанією «Ю.Комодітіз» під тодішньою назвою «УНБ- Комодітіс» володів Михайло Бакуненко з Ізраїлю, а директором був Віталій Дороган. Михайло Бакуненко є головою правління, а Віталій Дороган – заступником фінансового директора ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння», яке зараз належить Ігорю Коломойському, Віталію Хомутинніку і Павлу Фуксу. Раніше Бакуненко був заступником голови правління і директором з корпоративного розвитку та стратегії АТ «Укрнафта».

Нині «Ю.Комодітіз» переписали на Ярослава Вербовського. Він також володіє компаніями «Газ для дому», «Енергохаб» та ТОВ «Енергофін». В останній фірмі він є співвласником разом із АТ «ЗНВКІФ «Піннекл Кепітал Партнерс» Ліліан Бакуненко (див. список пов’язаних з нею фірм).

Юрій Ніколов, «Наші гроші»