«Київгаз» зятя Льовочкіна дав «ОПЗЖшнику» 2 мільйони на юрпослуги
17.01.2023   //  

АТ «Київгаз» 3 січня без торгів уклало угоду з адвокатським об’єднанням «Лекс Груп» про юридичні послуги на 2,40 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Надання послуг з правової допомоги (адвокатської діяльності) замовили на 2023 рік. Інші подробиці невідомі, оскільки договір не оприлюднено. Це адвокатське об’єднання вперше отримало замовлення «Київгазу». Раніше той так само без торгів наймав інші: у 2021 році – АО «Адер Хабер Ло» на 979 тис грн, а в 2020 році – АО «Адер Лойерс» на 980 тис грн.

Засновниками столичного «Лекс Груп» є директор Сергій Базилевський, Ірина Варакута, Сергій Винокуров і Рустем Ахметов. Останній є депутатом Київради від партії «ОПЗЖ», а Базилевський – його помічником. У 2021 році Ахметов просував застосування в Україні російської вакцини від коронавірусу «Супутник V», однак профільна комісія Київради відхилила проект рішення про звернення до уряду. У 2010-2014 роках Ахметов очолював ДочП «Укравтогаз» НАК «Нафтогаз України», у 2006 році – Департамент юридичного забезпечення Міненерго, у 2002-2005 роках – юридичний департамент «Нафтогазу», а в 2001-2002 роках – юридичне управління ЗАТ «Укртатнафта», де входив у правління.

Засновником «Київгазу» є Департамент комунальної власності м. Києва. Акціонерами є ПрАТ «Компанія Київенергохолдинг» (60%), громада Києва (28,5%) і кіпрська «Rilosal Capital Limited» (5,5%). У свою чергу «Київенергохолдинг» на 61% належить громаді Києва, ще 14% має кіпрська «Densec Limited», а 25% володіє британська «Artio Global Investors Ltd», оформлена на компанію «Glentex Finance Limited» невідомої юрисдикції.

Із 2010 року правління «Київгазу» очолював Сергій Горовий – зять лідера парламентської фракції «ОПЗЖ» Юрія Бойка. Після смерті Горового у 2019 році «Київгаз» очолив Андрій Вінграновський – чоловік Юлії Льовочкіної, сестри Сергія Льовочкіна. Льовочкіни також представляли «ОПЗЖ» у Верховній раді, але Юлія Льовочкіна склала мандат у 2022 році.

«Київвлада» неодноразово писала, що «Київгаз» контролюють Льовочкіни. А в іншому тексті видання пише, що Бойко утримує разом із Льовочкіним контроль над «Київгазом», попри те, що ще одна їхня фірма «Київгазенерджі» усунута від постачання газу киянам.

Анна Сорока, «Наші гроші»