«Інтеррибфлотівцям» докинули $1,5 мільйона на забезпечення експедицій в Антарктиду
16.01.2023   //  

«Національний антарктичний науковий центр» 21 грудня без торгів замовив компанії «Winot OU» (Естонія) забезпечення Українських антарктичних експедицій та станції «Академік Вернадський» на $1,55 млн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Центр замовив комплексну послугу з матеріально-технічного забезпечення Української антарктичної станції «Академік Вернадський» та Українських антарктичних експедицій, а саме міжрейсове технічне обслуговування науково-дослідницького океанографічного судна «Ноосфера» (IMO № 8904496) і підготовку його до виходу в експедиційний рейс.

Закупівлю провели за переговорною процедурою з посиланням на відсутність конкуренції з технічних причин. Згідно обґрунтування, у травні 2022 року Центр підписав договір із «Winot OU» про комплексну послугу з матеріально-технічного забезпечення Української антарктичної станції «Академік Вернадський» та Українських антарктичних експедицій на $1,77 млн. Вона передбачала управління судном у період з 1 червня 2022 року по 16 січня 2023 року. Однак у липні 2022 року «Winot OU» повідомила, що під час рейсу з Одеси через станцію «Академік Вернадський» до Кейптауна в січні-травні 2022 року екіпаж виявив технічні неполадки. Для подальшої експлуатація судна у відкритому морі треба провести міжрейсове технічне обслуговування і низку обов’язкових робіт згідно вимог Регістру судноплавства України, а також усунути виявлені технічні неполадки.

Ще треба встановити доставлену на судно систему очищення баластових вод, інакше із січня 2023 року його експлуатація буде заборонена. Тому Центру довелося закупити додатковий обсяг послуг у тієї ж «Winot OU». Їх може надати тільки діючий менеджер судна, а наявність декількох менеджерів судна не передбачена міжнародним правом.

Вартість міжрейсового технічного обслуговування судна в порту Кейптауна визначили відповідно до середньоринкового рівня цін після аналізу пропозицій трьох потенційних надавачів послуги «Helix Marine Consultants Pty Ltd», «Naude Industries» і «Rizik Link».

Естонська «Winot OÜ» з капіталом 2 500 євро створена в 2017 році. За даними її сайту, вона має великий досвід управління рибальськими суднами і широкі ділові відносини з морськими агентами в Європі, Чилі, Аргентині та Південно-Африканській Республіці, а також надає послуги компаніям з Китаю, Південної Африки та Центральної Європи.

За даними системи «Register OÜ», її власниками є члени правління Наталія Ковтун 1981 року народження та Андрій Чуклін, який народився в 1974 році в Азербайджані, а живе в Україні. Домашньою сторінкою фірми вказаний сайт «Інтеррибфлоту» (ТМ «Аквамарин») irf.com.ua, а один з е-мейлів Чукліна chuklin@irf.com.ua знаходиться на тому ж хостингу.

Про зв’язки з «Інтеррибфлотом» компаній, які надавали аналогічні послуги раніше, тут.

Анна Сорока, «Наші гроші»