Пасинок покійного Кернеса віддав фірму одеситам і вона отримала 442 мільйони на асфальт по завищеній ціні
10.01.2023   //  

Комунальне підприємство по ремонту автошляхів Харкова «Шляхрембуд» 5 січня оприлюднило у «Прозорро» повідомлення про укладення угоди на поставку асфальту у 2023 році на 442 мільйони гривень.

Замовлено три види асфальту – піщаний типу Г (5 тисяч тон), та дрібнозернисті суміші типу А (20 тис т) і Б (45 тис т). Всі ці суміші звичайні, на бітумах БНД 50/70. Вони є найпопулярнішими у звичайних ремонтах доріг на відміну від щебенево-мастиково-асфальтних сумішей, які коштують в середньому на чверть дорожче.

Договір не оприлюднено, «Шляхрембуд» не оприлюднив цін за одиницю товару. Відтак можна порахувати тільки середню вартість асфальту в контракті – 6 317 грн/т. У листопаді Височанська сільрада (Харківська обл) замовляла один з цих типів асфальту Б по 6 тисяч грн/т.

Ціна «Шляхрембуду» перевищує показники з останнього оприлюдненого укравтодорівцями моніторингу цін будматеріалів у регіонах. Він вийшов на сайті ДержДорНДІ ім. Шульгіна у вересні 2022 року. Там ціни на звичайні марки асфальту у Харківській області були на рівні 5800-5900 грн/т. Це було на третину дорожче від середньої ціни по Україні 4600 гривень. (Більше 5 тис грн за тону ціни були також у Одеській і Черкаській областях, дешевше 4 тисяч – у Житомирській та Волинській областях, у решти – від 4 до 5 тис).

Компанія «Паркінг +» з моменту появи на тендерах контролювало оточення мера Харкова Геннадія Кернеса. Після його смерті частку в компанії отримав його пасинок Родіон Гайсинський. Однак вона отримувала незначні тендерні підряди аж поки пасинок Кернеса не віддав фірму маловідомим одеситам.

На початку 2021 року засновниками компанії були Гайсинський, Любов Фіонова та китайська компанія Dragon Investment Development Limited. Потім замість Фіонової співзасновником став Роман Биков, відомий як засновник регіональної харківської організації партії «Довіряй ділам» Геннадія Кернеса та мера Одеси Геннадія Труханова.

У жовтні 2021 року пасинок Кернеса покинув склад засновників «Паркінг+». Нині співзасновниками є Роман Марчак, Ольга Новицька, Микола Розанов, Василь Романька та ТОВ «Стройнавігатор». Всі ці люди з Одеси і окрім власників «Стройнавігатору» абсолютно невідомі – ніколи не були засновниками інших бізнесів. Власники «Стройнавігатору» – Костянтин Вежновець, Ігор та Василь Шаргородські. Брати Шаргородські також є власниками фірми «Акваспецстрой», яку ДАСУ звинувачувало у завищенні ціни будівництва каналізаційної споруди в Одесі.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»