Шмигаль домовився у Франції про рейки для «Укрзалізниці» на 1,5 мільярди по вдвічі більшій ціні, ніж було у Ахметова (додано)
05.01.2023   //  

Під час зустрічі Дениса Шмигаля та Брюно Ле Мера було підписано угоду про постачання рейок та інших товарів/послуг.

(додано повідомлення Укрзалізниці)

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» 14 грудня уклав угоду з французьким виробником «Saarstahl Rail» на придбання рейок на 37,6 мільйонів євро, або 1,45 млрд грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Придбані 19 тисяч тон традиційних для Укрзалізниці рейок Р-65 з загартованою поверхнею кочення довжиною 25 метрів, а не 50 як у Європі.

Ціна становить 1980 євро за тону, або 76 392 гривні. У ціні врахована поставка на умовах DAP до Мостиської Львівської області. Однак вказано, що тягу з Польщі до України оплачує «Укрзалізниця».

Рейки від французького заводу, що належить належить німецькій металургійній групі Saarstahl, вийшли вдвічі дорожчими від рейок «Метінвесту-СМЦ». Компанія Ріната Ахметова була монопольним постачальником рейок для «Укрзалізниці», виробництво велось на заводі «Азовсталь» у Маріуполі, який нині захоплено та розгромлено армією Росії.

Восени 2021 року «Укрзалізниця» замовляла їх у «Метінвеста» по 33 780 грн./т, або 1065 євро.

У 2019 році – по 26 550 грн./т, або 1002 євро по курсу.

В 2018 році – 29 001 грн./т, або 938 євро по курсу.

Світові котирування сталі з 2018 року виросли вдвічі. Однак, ці коливання не відображались так на ціні рейок від «Метінвесту».

Контракт з «Saarstahl Rail» укладено в ході візиту урядової делегації України до Парижу. Під час зустрічі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля і міністра економіки Франції Брюно Ле Мера були підписані такі угоди:

  • Угода з Урядом Франції щодо постачання рейок для «Укрзалізниці» виробництва французької компанії Saarstahl на суму до 37,6 млн євро.
  • Довгострокова Дорожня карта між Урядом України та Урядом Франції щодо започаткування програми підтримки цифрової галузі України.
  • Меморандум між «Укравтодором» та Matiere про постачання мостів на суму близько 25 млн євро.
  • Договір гарантії між Урядом України та Європейським банком реконструкції та розвитку про залучення 300 млн євро кредиту для «Укренерго» на екстрене відновлення мереж електропередачі. Кошти також супроводжуються грантом 70 млн євро від Нідерландів на закупівлю високовольтного обладнання.

Крім того, двосторонню угоду з ЄБРР уклала Франція. Домовленість передбачає ще 100 млн євро допомоги для України.

Українська сторона також передала листа про програму надання державних гарантій Уряду Франції через інвестиційний банк Bpifrance Assurance Export на експорт посівного насіння до України на суму орієнтовно 20-25 млн євро.

Після публікації цієї інформації «Укрзалізниця» оприлюднила наступне:

  • 100% вартості контракту на поставку буде профінансовано за рахунок пільгового кредиту Міністерством економіки та фінансів Франції;
  • кредит буде надано терміном на 35 років з відсотковою ставкою в 0,0161 % річних;
  • пільговий період, у який не потрібно буде відшкодовувати основний борг, становитиме 14 років;
  • кінцева вартість при поставках визначатиметься у один з двох способів — за формулою, яка враховує коливання вартості компонентів сталі: металобрухту, електроенергії, залізної руди,  коксівного  вугілля або за фіксованою максимальною ціною — 1950 євро за тонну. Спосіб визначення ціни обиратиме покупець в залежності від того, яка ціна менша на момент поставки;
  • сьогодні вартість тонни, сформована за формулою, складає 1725 євро за тонну. Моніторинг цін на європейському ринку показував ціни інших виробників на рівні 1890 євро включно з виробниками з Чехії та Arcelor Mittal за умови попередньої оплати.

 

Юрій Ніколов, “Наші гроші”