Зміни правил проведення торгів у системі Prozorro. Чому це не зрада та які будуть наслідки
04.01.2023   //  

Надія Бігун

Рішення уряду про зміни до «закупівельної» постанови 1178 для читачів «Наших грошей» пояснює заступниця міністра економіки Надія Бігун.

30 грудня Уряд прийняв рішення про тимчасове скасування аукціонів під час відкритих торгів в Прозорро. Тепер переможцем відкритих торгів буде той учасник, що подав найкращу пропозицію на «нульовому етапі». Це рішення готувалося заздалегідь, оскільки потребувало технічних доопрацювань в електронній системі.

У жовтні, коли були прийнята урядова постанова 1178 про регулювання закупівель на час війни,ми мали оптимістичні очікування, що ці зміни дозволять нам повернути в Прозорро більшу частину закупівель. Проте разом з першими масованими ракетними атаками, стало зрозуміло, що ми стикаємося з новими викликами. Так, вже в листопаді, довелося в ручному режимі скасовувати і переносити аукціони, оскільки ми отримали велику кількість звернень від бізнесу, щодо неможливості подати пропозицію в аукціоні (https://prozorro.gov.ua/news/uvaga-perenesennya-daty-aukcioniv). В цей момент стало зрозуміло, що нам потрібне системне рішення, яке дозволить електронній системі функціонувати навіть під час тривалих блекаутів по декілька днів.

Момент прийняття рішення про скасування аукціонів, співпав з періодом більш-менш сталої роботи енергосистеми. Сьогодні Київ навіть повернувся до планових відключень. Але давайте згадаємо, як ще пару тижнів тому активно обговорювалися кейси, коли сусіди скаржилися на сусідів, через те що електроенергія відключається нерівномірно. Саме аби уникнути нерівного доступу до публічних грошей, було прийняте рішення, про тимчасове скасування аукціонів, аби з боку ринку всі постачальники були у справедливих умовах.

Чому зв’язок критичний саме на етапі аукціону. Бо на ставку є лише 2 хвилини. І якщо зв’язок несподівано пропав, просто фізично немає можливості добігти до найближчого пункту незламності. На відміну від етапу подання пропозиції, який триває мінімум 7 днів, аукціони суттєво чутливіші до стабільного зв’язку.

Разом з тим, тимчасове скасування аукціонів, саме в умовах війни, може мати позитивні наслідки.

Покращення ефективності. Зараз конкуренція в «Прозорро» зменшується зменшується на очах. У вересні-грудні ми мали 42% неуспішних закупівель, при цьому 66% торгів були лише з одним учасником . І тенденція була на погіршення. В середині грудня кількість торгів з одним учасником зросла до 88%. Тобто тритурові аукціони у нас здебільшого і так не відбуваються. Але, учасники заздалегідь не знають, чи буде аукціон, чи ні. А тому зазвичай у своїй ціні передбачають певну знижку, на яку готові посунутися під час торгів. І в ситуації коли аукціону не відбувається, бо жоден конкурент не прийшов, то і всю заплановану для перемоги знижку учасник  не застосовує.

Відміна тритурового аукціону має призвести до зміни стратегії учасника торгів. Ми очікуємо, що він вже на першому кроці буде давати ціну з максимальною знижкою, оскільки він буде розуміти, що це остаточна ціна. І падатиме якнайбільше для перемоги над можливими конкурентами.

В той самий час ми очікуємо, що кількість бажаючих приймати участь в аукціонах збільшиться. Високий ступінь невизначенності негативно впливає на бізнес. Якщо постачальники раніше не були впевнені, що у них буде можливість виграти під час аукціону, то це могло негативно впливати на їх бажання взагалі приймати участь в публічних закупівлях. Тож ми сподіваємося побачити зростання конкуренції.

Вплив на середній та малий бізнес. Від перебоїв з електроенергією найбільше потерпають саме малі та середні підприємці. Оскільки їх запас міцності суттєво нижче, і вони не завжди можуть собі дозволити інвестувати в старлінк та генератор. Але, в той самий час, саме завдяки «Прозорро» нам вдалося залучити багато малих та середніх підприємств до продажів державі. Протягом вересня-грудня понад 4604 компаній, що подалися на торги, не робили пониження в аукціоні. Ми достеменно не можемо знати, чи вони не приймали участь в аукціоні через перебої з електроенергією, або з інших причин. Але, якщо це була електроенергія, то маючи один такий негативний досвід, учасники можуть наступного разу просто відмовитися від участі в публічних закупівлях взагалі.

Розвиток системи Прозорро та створення нових інструментів закупівель. Згідно до директиви 2014/24/ЄС від 26 лютого 2014 року про державні закупівлі застосування аукціону під час проведення процедур закупівель не є обов’язковим. У нас багато років була дискусія з нашими партнерами, про те що ми віримо в ефективність аукціонів, і тому у нас всі торги мають бути обов’язково з аукціонами. В минулому році Світовий Банк (СБ) зробив дослідження системи «Прозорро» на відповідність його правилам. За результатами ми отримали висновок, що система загалом відповідає правилам СБ, але якщо ми хочемо реалізовувати понадпорогові закупівлі розміром понад 5 млн євро за гроші Світового банку в «Прозорро», то маємо доопрацювати низку особливостей. Серед іншого, зробити аукціони опціональними, тобто замовники мають на свій розсуд визначати, чи потрібен їм тритуровий аукціон, чи ні. СБ вважає, що замовники мають бути достатньо кваліфікованим, аби самостійно визначити стратегію закупівель. Зараз команда «Прозорро» реалізовує механізм «опціональності». Через 1-2 місяці ми повернемося до питання аукціонів, і навіть якщо загрози блекаутів залишаться, у нас з’явиться можливість повернути аукціони, як опцію.

Наприкінці я хочу сказати, що це було складне рішення. Оскільки з точки зору не заглибленого спостерігача, аукціон це основна перевага «Прозорро». Проте насправді ценабагато складніша система. Зараз уряд докладає максимум зусиль, аби втримати закупівельну систему від деградації. Аби показати, що українські закупівельники вміють робити закупівлі в цивілізований спосіб навіть в умовах війни, в умовах тотальних блекаутів. На жаль у нас немає можливості включати або виключати елементи закупівельної системи «як рубильник», це процес завжди тривалий. І ми не знаємо, які нові проблеми нам принесуть москалі завтра. Але ми знаємо, що у будь-якому випадку ми будемо до них готові.

 

Надія Бігун, спеціально для «Наших грошей»