НАЗК вказало на корупційні ризики у спрощенні закупівель Укравтодору
04.01.2023   //  

Національне агентство запобігання корупції виявило корупціогенні фактори у проекті урядової постанови по спрощенню закупівель Укравтодора. Про це повідомляється на сайті НАЗК.

Укравтодор розробив проект урядової постанови «Про внесення змін до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування».

У проекті дві новели.

Укравтодору дозволяється закупівлі ціною більше 1,5 млн грн проводити не по відкритим торгам, а по спрощеній процедурі. Вона не передбачає для учасників торгів можливості поскаржитись в Антимонопольний комітет на дискримінаційні вимоги замовника.

Також шляховики зможуть без відкритих торгів укладати угоди з тим самим учасником на роботи чи послуги по старим договорам, які були вже розірвані через обставини непереборної сили.

Антикорупційна експертиза вказує, що таким чином у замовника з’явиться можливість на власний розсуд обирати контрагентів при здійсненні закупівель високовартісних товарів і послуг.

«Запропоновані проєктом постанови ініціативи […] сприяють створенню умов для неефективного використання коштів, безпідставного ухилення від застосування установленого загального конкурентного порядку здійснення закупівель та в цілому збільшують корупційні ризики, пов’язані з упередженим вибором контрагентів та економічно невигідними умовами контрактів», – вказує НАЗК.