Фісталь поставив лише чверть «швидких», за які ще рік тому отримав 1,3 мільярда авансу від держави
28.12.2022   //  

Станом на 26 грудня компанія «Автоспецпром» Германа Фісталя поставила 197 із 815 автомобілів швидкої допомоги за минулорічними договорами із держпідприємством «Медичні закупівлі України». Про це «Медзакупівлі» повідомили у відповідь на запит «Наших грошей».

Торік «Медзакупівлі» віддали «Автоспецпрому» 94% підрядів щодо поставки «швидких». Загальна сума замовлень 1,34 млрд грн щодо 815 машин типів В і С тоді дорівнювала $50 млн. За даними «Є-Дата», за торішніми контрактами «Автоспецпром» одразу отримав від «Медзакупівель» авансом 1,34 млрд грн, і майже дві третини суми поступово перерахував іншим компаніям за мікроавтобуси та медичне обладнання для комплектації «швидких».

Однак 14 із 18 тих контрактів досі не виконані. Їх продовжували по три-сім разів: останні продовження відбулись у серпні та жовтні – за різними договорами до 28 жовтня або до 23 грудня 2022 року. Ці строки вже спливли, але нових додаткових угод не оприлюднено.

На дату відповіді 26 грудня за цими договорами поставлено майже чверть замовлених «швидких»: 197 із 815. Зокрема 165 машин передані «Медзакупівлям», а 32 машини – військовим. Таким чином, «Автоспецпрому» залишилось поставити 618 «швидких».

Разом з тим у договорах прописані штрафні санкції, які мають накладатись на підрядника за зрив поставок. Однак їх до «Автоспецпрому» не застосовували. Ба більше, «Медзакупівлі» зробили нове замовлення цій фірмі влітку 2022 року на «швидкі» типу С на 146 млн грн. Ціна в доларах зросла на 3-22% проти минулого року (див. «Обласканий Фісталь. Як в Україні створили монополію на постачання «швидких»).

Також нещодавно компанія Фісталя отримала ще одне велике замовлення вартістю 143 млн грн. «Київмедспецтранс» замовив 54 автомобілі швидкої медичної допомоги типу В  по  73 тисячі євро за штуку. Це на 20 тисяч євро дорожче, ніж «МЗУ» замовляло «Автоспецпрому» рік тому. І ті контракти досі не були виконані. Відтак 15 грудня «Київмедспецтранс» розірвав договір  з фірмою Фісталя у зв’язку з його невиконанням.

Кінцевими бенефіціарами «Автоспецпрому» з-під Києва є Герман Фісталь, а також сини його покійного брата Володимира Фісталя – Артем Фісталь і неповнолітній Еміль Фісталь, якого в цьому статусі представляє Світлана Фісталь. Батьком Германа та Володимира Фісталів є відомий лікар і професор Еміль Фісталь, який останніми роками працював в окупованому Росією Донецьку та отримував нагороди так званої «ДНР».

Нещодавно «Дзеркало тижня» взяло інтерв’ю в керівника головного підрозділу детективів НАБУ Андрія Калужинського. Журналістка Інна Ведернікова згадала «відому династію Фісталів, які і до війни, і зараз закуповують медобладнання в рамках того ж «Великого будівництва». З бюджету у воєнний час вимиваються колосальні кошти. Обладнання у великих масштабах поставляється в рази дорожче, ніж закуповується».

Калужинський на це відповів:

«Ми знаємо про подібні факти, вони розслідуються. За великим рахунком такі схеми існують за всіма напрямами. Кейси з медобладнанням – лише одні з них».

 

Анна Сорока, «Наші гроші»