Рятувальники придбали український безпілотний авіакомплекс ACS-3 за 37 мільйонів
21.12.2022   //  

Спеціальний авіаційний загін Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС 29 жовтня без торгів уклав угоду з фірмою «Авіаційна виробнича компанія «Скаетон» про закупівлю безпілотників на 37 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виробник «Скаетон» поставить безпілотний авіаційний комплекс ACS-3 на базі спеціально переобладнаного повнопривідного мікроавтобуса Volkswagen Crafter 4×4 TDI з механічною коробкою передач.

До складу комплексу входять три безпілотні літаки ACS-3 з інжекторним двигуном, механічна катапульта, кейси, цільове спорядження та переносна станція керування. Станція включає два пульти керування, антенні системи відео-каналу і каналу телеметрії та керування, а також запчастини, допоміжне обладнання, інструменти для технічного обслуговування.

Цільове спорядження – це дві гіростабілізовані камери Epsilon 140 (EO\IR) із тридцятикратним зумом і дата-лінком «Silvus Technologies» та два сцинтиляторні сенсори CZT (Cadmium Zinc Telluride) 30 keV-3.0 MeV. Також виробник безкоштовно підготує спеціалістів з експлуатації, обслуговування та управління БПЛА.

Літаки мають розмах крила 3 м, максимальну дальність автономного польоту 2 500 км, радіус передачі цифрових даних в режимі реального часу та командно-телеметричних даних 100 км, тривалість польоту 28 годин і крейсерську швидкість 120 км на годину.

ACS-3 – це назва військової версії комплексу, а цивільна версія називається Raybird-3.

Київський «Скаетон» на 85,5% належить директору Олександру Степурі. Ще 10,5% має «ЗНВКІФ «Валентайн», найбільшим власником якого є Степура. Ще по 2% «Скаетону» мають Роман Княженко та Олександр Хроленко. У серпні фірма за 50 млн грн продала рятувальникам комплекс ACS-3 в іншому складі: з трьома пультами керування замість двох, однією такою ж камерою замість двох та одним іншим сенсором замість двох.