Схема корупційної удавки на будівельному ринку #5655
19.12.2022   //  

Ось як можна створити картель, що визначатиме розмір хабарів на будівельному ринку під час «Великої відбудови».

Законопроектом 5655 передбачено, що контроль за будівництвом переходить від держави до приватних компаній (див. аналіз корупційних ризиків у статті «Шуляк доторкнулась до червоної лінії Зеленського»). Ці фірми перевірятимуть відповідність будівельних проектів різним нормам та правилам. Фактично вони замість держави визначатимуть чиї проекти в Україні будуть реалізовані, а хто з забудовників муситиме покинути ринок.

Але не всі фірми зможуть стати учасниками ринку. В цих фірмах потрібно буде мати сертифікованих інженерів технічного нагляду, консультантів певної категорії. У свою чергу атестацією інженерів займаються саморегулівні організації (СРО):

  • Асоціація експертів будівельної галузі. Асоціація однією з перших в Україні отримала статус саморегулівної організації (наказ Мінрегіону від 06.08.2014 № 217) та внесена до Державного реєстру саморегулівних організацій у сфері архітектурної діяльності. А наказом Мінрегіону від 16.06.2015 №138 Асоціації делеговано повноваження щодо проведення професійної атестації експертів.
  • Гільдія інженерів технічного нагляду за будівництвом об’єктів архітектури. Зареєстрована як СРО наказом Мінрегіонбуду №2018 від 6 серпня 2014 року. Іншим наказом міністерства від 16 червня 2015 року № 136 Гільдії делеговано повноваження щодо проведення професійної атестації інженерів технічного нагляду та видачі відповідних кваліфікаційних сертифікатів.
  • Гільдія проектувальників у будівництві. У зв’язку з отриманням повноважень щодо проведення професійної атестації інженерів-проектувальників правління всеукраїнської громадської організації «Гільдія проектувальників у будівництві» 7 серпня 2015 року прийняло рішення про утворення Атестаційної архітектурно-будівельної комісії ВУГіП.

Від рішення цих організацій щодо видачі сертифікатів інженерам залежатиме, хто буде допущений до ринку контролю за будівництвом. Ці організації зареєстровані як СРО та отримали повноваження на атестацію інженерів у 2014-2015 роках, коли заступником міністра розвитку і будівництва був Дмитро Ісаєнко, нинішній секретар парламентського містобудування, входить групу «Відновлення України» з колишніх представників ОПЗЖ.

Ісаєнко і керівники вищеназваних гільдій з 2016 року є співвласниками двох патентів на Програму підвищення кваліфікації «Підготовка до професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури» (Авторські свідоцтва №63528 і №63527). У цьому переліку майже всі особи пов’язані спільними роками праці у Міноборони, Мінрегіобуді, «Міжрегіональній академії управління персоналом» (МАУП):

  • Ісаєнко Дмитро Валерійович, секретар містобудівного комітету Верховної Ради, членом якого також є голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк. Народився у Білорусі, навчався у Росії – у воєнному училищі в Ленінграді. З розпадом СРСР залишився служити в Севастополі. До 2007 року працював у Міноборони на будівельних посадах. Потім перейшов до Мінрегіону і до 2015 року працював на посаді замміністра. Звідси його звільнили через протизаконне отримання статусу учасника АТО (він кілька днів провів неподалік від фронту). Після того Ісаєнко став віце-президентом Конфедерації будівельників України та обрався народним депутатом від забороненої нині партії ОПЗЖ (біо).

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк є співзасновницею ТОВ «Аудиторська фірма «Стандарт». Тут її партнеркою є Катерина Редько – це директорка ТОВ «Парус Холдинг», що належить народному депутата з ОПЗЖ Вадима Столара та його дружині Інні Майструк. У свою чергу у Вадима Столара є спільні будівельні проекти з Дмитром Ісаєнком.

  • Беркута Анатолій Всеволодович, віце-президент Конфедерації будівельників України (разом з Ісаєнко призначений у 2015 р). У 2007 був замміністра Мінрегіону. У 1998 був в СДПУ(о) Віктора Медведчука, вихідці з якої заснували ОПЗЖ (біо).
  • Непомнящий Олександр Михайлович, займається організацією юридичного забезпечення діяльності Гільдії проектувальників у будівництві. Керівник «Міждержавної гільдії інженерів консультантів». Професор кафедри адміністрування МАУП. Професор кафедри комп’ютерних технологій будівництва та реконструкції аеропортів Національного авіауніверситету. До 2007 року разом з Ісаєнко працював на будівельних посадах у Міноборони, потім до 2015 працював у Мінрегіоні (біо).
  • Прав Юрій Григорович, президент «Гільдії інженерів технічного нагляду за будівництвом об’єктів архітектури» ГІТН. Віце-президент Громадської спілки «Міждержавна гільдія інженерів-консультантів», професор кафедри публічного адміністрування МАУП, входить до складу Наукової школи управління ризиками при будівництві та експлуатації об’єктів нерухомості під керівництвом Олександра Непомнящого. У 2003 році працював замначальника Управління капбудівництва Міноборони, у 2014 році був радником міністра Мінрегінобуду (біо).
  • Нечепорчук Анатолій Антонович, голова атестаційної комісії Гільдії інженерів технічного нагляду. До 2009 працював з Ісаєнком в Мінрегіоні (біо).
  • Власенко Ігор Миколайович, голова правління Асоціації експертів будівельної галузі (біо). У 2009 році був юристом Профспілки працівників молодіжних житлових комплексів та разом з Непомнящим входив до робочої групи під головуванням Ісаєнка. До цієї ж групи входила Наталія Козловська, нинішня замміністра Мінрегіону.
  • Рубан Юрій Якович, Президент «Гільдії проектувальників у будівництві», координує роботу Атестаційної архітектурно-будівельної комісії ВУГіП.
  • Спицький Олег Миколайович, віце-президент Гільдії інженерів ГІТН, був керівником «Міждержавної гільдії інженерів консультантів» (біо).
  • Височин Володимир Миколайович, член Правління ГІТН. Працював в УКБ Міноборони та Мінрегіонбуді (біо).
  • Буравченко Сергій Григорович, віце-президент Національної Спілки архітекторів України, професора кафедри архітектури Національного авіауніверситету (біо).
  • Медведчук Оксана Валеріївна, начальник відділу нормативно-методичного забезпечення та та управління проектами Міждержавної гільдії інженерів консультантів, доцент кафедри публічного адміністрування МАУП.
  • Глухов Вадим Олексійович, директор Департаменту розвитку промислового будівництва та виробництва будівельних матеріалів Мінрегіону.
  • Шостак Світлана Миколаївна, аспірант кафедри публічного адміністрування МАУП.
  • Радиш Корнелія Владиславівна, очолює дочірнє підприємство «Інститут проблем технічної надійності конструкцій академії будівництва України «IPR».

 

По суті, все це виглядає як симбіоз двох схем: «тендерної палати» з патентованими технологіями атестації та відмовою держави від контролю за будівельниим ринком. Бенефіціарами будуть ті, хто контролюватиме «пляшкове горло» погоджень з боку «приватних ДАБІ». І тут два основні ризики:

– усунення державних чиновників від відповідального контролю за ринком будівництва напередодні «Великої відбудови»;

– створення картелю «приватних ДАБІ», які де-факто контролюватимуться кураторами ринку, і саме вони встановлюватимуть правила гри та розміри хабарів.

 

Юрій Ніколов, «Наші гроші»