Укрзалізниця на 22% підняла закупівельну ціну вагонних балок для заводу, з якого вичищають зрадницю Лебедєву
16.12.2022   //  

Філія «Панютинський вагоноремонтний завод» АТ «Укрзалізниця» у листопаді-грудні за результатами тендерів замовила ПрАТ «Верхньодніпровський машинобудівний завод» («ВМЗ») балок для вагонних платформ на 36 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця року виробник поставить хребтові балки 6961.02.050 СБ для платформи 13-6961 по 523 тис грн за штуку. У жовтні Панютинський завод замовляв їх також, але тоді ціна була на 22% менше  – 428 тис грн.

При цьому на останній закупівлі умови кращі для постачальників, ніж два місяці тому. Зараз передбачено 30% авансу, а тоді не було взагалі. На жовтневій закупівлі постачальниками були обрані «Запоріжкранзавод» із власною продукцією та фірма «Донецькспецсталь» із продукцією того самого «Верхньодніпровського машзаводу», який обраний постачальником зараз.

Попередні аукціони відбулись до початку російських атак по українській енергетиці та планових і екстрених відключень електроенергії, а нинішні – вже після. Також в останні пару тижні світові котирування сталі збільшились на 10%.

Завод отримав нинішні підряди без конкуренції, оскільки на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Зараз директором «Верхньодніпровського машинобудівного заводу» є Олександр Латиш, а головою наглядової ради – Віктор Распорський. Останній, за даними системи «YouControl» та порталу «Smida», має найбільший пакет акцій цього підприємства у 62 %. Також по 10% акцій мають Юлія Горбань, Ганна Грищенко та Наталія Матвієнко. Разом виходить 92,07%, тобто дрібним мінорітаріям належить ще 7,93% акцій.

Распорський також володіє кам’янською фірмою «Дніпро-Орні», якою керує Сергій Берелет.

До 2018 року 10% акцій «ВМЗ» володіла Альона Лебедєва, донька екс-міністра оборони Павла Лебедєва. Також по 31% акцій мали голова наглядової ради Сергій Лазарев і його секретар Віктор Распорський. Ще 21% було оформлено на ПАТ «ЗНВКІФ  «Стартап».

Нагадаємо, в листопаді 2022 року СБУ повідомила Альоні Лебедєвій про підозру в антиукраїнській діяльності. За даними слідства, вона керувала підприємствами, які постачали товари та обладнання для оборонно-промислового комплексу Росії. Невдовзі після цього, в грудні «ВМЗ» вивісив порядок денний майбутніх загальних зборів акціонерів, де пропонується припинити повноваження Лебедєвої як члена наглядової ради. Отже, вона досі їх має.

Також у складі ревізійної комісії заводу значилась Тетяна Олексіївна Оксенюк, відома як фіндиректор компаній «Аурум транс»  та «Насосхолдинг», та член наглядових рад заводів «Насосмаш» і «Свеський насосний завод». Ці підприємства належать родині Лебедєвих та фігурують у провадженні СБУ щодо фінансування країни агресора Росії.

Тетяна Олексіївна Оксенюк може бути рідною сестрою голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк, яка в дівоцтві теж мала прізвище Оксенюк. За даними «Наших грошей», що Тетяна Оксенюк 1982 р.н. і Олена Шуляк були прописані у сусідніх квартирах в на Позняках у Києві.

Анна Сорока, Юрій Ніколов, «Наші гроші»